Összes oldalmegjelenítés

2017. június 1., csütörtök

Kellemes Pünkösdi Ünnepeket!

Egy régebbi  blogcikkemben 3 indiai kisvasútról készült, 1-1 órás BBC-dokumentumfilmet ajánlottam a figyelmetekbe a youtube-ról, az UNESCO-világörökség részeként. Nem vagyok katolikus, még csak szimpatizáns sem, még csak (annyira) vallásos sem, de mint keresztény magyar greenpeace-szimpatizáns vasútrajongó ebben a friss blogcikkemben újfent a csíksomlyói pünkösdi magyarságerősítő zarándokvonatot ajánlom a figyelmetekbe. Pünkösd Karácsony és Húsvét után-mellett a keresztény civilizáció meghatározó ünnepe (kellene legyen nemcsak az én szerény meglátásaim szerint). Ha pedig azt mondom, hogy magyar Pünkösd, akkor az (csakis) Csíksomlyó (lehet), mint az arabok Mekkája. A zarándokvonat: 2o11-től Budapestről a Misszió Tours Utazási Iroda Boldogasszony Zarándokvonata – talán ez a legismertebb és a legnépszerűbb, és nemcsak pusztán azért, mert korabeli vagonokból, no meg vonatrádióból is áll, és áthalad, többek között, a Székelyföld központjában, Marosvásárhelyen (is): www.zarandokvonat.hu; de emellett ott van 2oo8-tól a Kárpáteurópa Utazási Iroda Csíksomlyó Expressze Szombathelyről, ill. Székely Gyorsa Budapestről, ahol e két vonat eggyé válik: www.csiksomlyoexpressz.hu. Annyi zarándokot, olyan gyorsan és olyan emberi körülmények között, mint a vonat, sem a mindennapos menetrendszerinti vonatok, sem a buszok nem képesek Csíksomlyóra vinni. Ezért is tehát az úr Isten áldja meg azokat, akik ezt a 3 zarándokvonatot kitalálták, megcsinálták, és működtetik: fent említett 2 utazási irodát és a MÁV Nosztalgiát. Akinek az idén, a reformáció 5oo éves évfordulójára mégsem sikerült eljutnia (a vonat csupán 2o vagonból áll, ez a lehetséges maximum), az próbálja meg jövőre, hátha a pápa is eljön... 

De mit is ünneplünk Pünkösdkor? Azt ugye mindenki tudja, hogy Karácsonykor Jézus születését (i. e. 4 körül Betlehemben), Húsvétkor a feltámadását (3o-33 körül Jeruzsálemben). De Pünkösdkor? Elolvastam a magyar wikipédia Pünkösdről szóló cikkét, de aligha lettem okosabb általa - mindenesetre a lakást kitakarítottam, Karácsonyig a tisztaságnak tartania kellene... Úgyhogy elégedjünk hát meg a Csíksomlyóról szóló cikkel, szintén a magyar wikipédiáról - ami tulajdonképpen Csíkszereda egyik külvárosa...

10 megjegyzés:

 1. A csíksomlyói búcsún 113 személy szorult orvosi ellátásra, az esetek többségében a meleg miatt. A Hargita megyei mentőszolgálat 4 elsősegélynyújtó pontjánál 107 személyt láttak el, közülük 11-et kórházba szállítottak további kivizsgálásra, illetve kezelésre – nyilatkozta a mentőszolgálatot vezető Péter Szilárd. 9-en közülük boka- vagy térdrándulást, ill. végtagtörést szenvedtek, 1 személynek epilepsziás rohama volt, 1 pedig szívizominfarktust szenvedett, őt a marosvásárhelyi kórházba szállították. Többen elájultak, illetve magas vérnyomás miatt szorultak ellátásra, de volt, aki pánikrohamot vagy napszúrást szenvedett, és kullancscsípéses eseteket is jegyeztek. A Közép- és Kelet-Európa legnagyobb búcsújaként számontartott, 450 éves hagyománnyal bíró csíksomlyói pünkösdi búcsún több mint 120.000-en vettek részt. A zarándoklaton idén is részt vett Áder János magyar köztársasági elnök.

  VálaszTörlés
 2. Van, aki élményeit könyv formájában meg is írja, lásd: Ábrám Noémi: Mariazelltől Csíksomylóig

  http://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%A1br%C3%A1m-no%C3%A9mi-zar%C3%A1ndok%C3%BAtja-mariazellt%C5%91l-cs%C3%ADksomly%C3%B3ig

  VálaszTörlés
 3. Ott, ahol az ország 87%-a ortodoxnak vallja magát, nehéz elképzelni, hogy a Kulturális Minisztérium a magyar katolikus érdekeltségű Csíksomlyót az UNESCO-világörökség listájára terjessze fel! Sokkal inkább azzal vannak elfoglalva, hogy az ország legnagyobb ortodox templomát a főváros kellős közepén megépítsék - földrengészónába!

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_M%C3%A2ntuirii_Neamului_Rom%C3%A2nesc

  VálaszTörlés
 4. Ha a mindenséggel akarjuk mérni magunkat, akkor... Csíksomlyó ide, Csíksomlyó oda, menjünk el inkább Spanyolországba, s járjuk végig gyalog két hónap alatt az UNESCO - világörökségi listán szereplő El Camino zarándokutat. Nyáron. De bringán, lóval is elfogadják a Spanyolország északi részét a Pireneusoktól az Atlanti-óceán partjáig átszelő mintegy 8oo km-s utat (nem hosszú: BP - Csíksomlyó közötti távolságnak felelne meg).

  https://hu.wikipedia.org/wiki/El_Camino

  VálaszTörlés
 5. Marosvásárhelyről pont most járta végig ezt az utat egy nő, frissen megírta kikívánkozó élményeit, Emma: Az ébredés útja című könyve formájában (megvásárolható a Kobak Könyvesboltban) - itt olvasható egy vele készült interjú a helyi napilapban:

  http://www.e-nepujsag.ro/op/article/az-%C3%A9bred%C3%A9s-%C3%BAtja

  VálaszTörlés
 6. https://www.youtube.com/watch?v=BWjJpU5CzG8

  VálaszTörlés
 7. https://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91sebb_Jakab_apostol

  VálaszTörlés
 8. https://hu.wikipedia.org/wiki/Santiago_de_Compostela

  VálaszTörlés
 9. Románia a mai napig nem teljesítette az Európai Unióba lépésekor vállalt kötelezettségét, hogy visszaszolgáltassa a jogtalanul elkobzott egyházi ingatlanokat: a 2500 ingatlan egyharmadát szolgáltatták vissza, és a visszaadott ingatlanokat is megpróbálják újra elvenni az egyházaktól.

  VálaszTörlés
 10. Marosvásárhelyen a restitutio in integrum ügye tulajdonképpen még a Bolyai, Művészeti licik esetében sincs teljes mértékben megoldva!

  VálaszTörlés