Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 1., csütörtök

ha-ha-ha„Isten, áldd meg a magyart! Jókedvvel, bőséggel!” – Jókedvvel tehát. A magyar jókedvet (többek között) a magyar színházművészet magyar komikus műfajai is biztosítják, mindenekelőtt a nemrég igencsak méltón és méltán hungarikummá emelt(ettetett) magyar operett, melynek csúcsa az épp 1o1 évvel ezelőtt bemutatott Csárdáskirálynő. Márpedig hivatásos állami magyar intézményes repertoár-színház Magyarországon nagyon sok kisvárosban van, a legkisebb talán a Történelmi Magyarország legdélkeletibb csücskében, a nemrég indult, alig 16 ezer lakosú Kézdivásárhelyen. Pedig 1948 óta ott van alig 3o kilóméterre nyugatra Sepsiszentgyörgy...  

13 megjegyzés:

 1. Bohócok mindenhol akadnak! Elég ha csak egy szép színes, tarka-barka sipkát húznak a fejükre, erősen kisminkelik magukat, s valami vastag csizmában felpattannak a deszkákra! Közönség mindig akad efféle röhögtető amatőr improvizációkra!

  VálaszTörlés
 2. Csak a polgármester úr tegye is ki nekik a pénzt. S adjon egy megfelelő színházépületet is nekik...

  VálaszTörlés
 3. A polgármestert a nép választja, s a pénzeket is a nép fizeti be. Ha pedig bűncselekményt követ el, vagy a nép gondolja meg magát, máris leváltható. És csak hogy tudd: a stand up comedy is színház! Vagy mégsem? Valahol csak el kell kezdeni! Tompa Gábor sem születése által vált azzá, amivé!

  VálaszTörlés
 4. Még mindig jobb, mint kiállni éjfél után Petőfi Sándor szobrának közelében óvszerrel a farzsebben, tízcentis fekete tűsarkúban, s csípőre szoruló farmerben dideregve pirkadatig taxira várni, esetleg a Laci-csárdából kitérő luxuslimók, fekete dzsippek után kuncsorogva ácsorogni, olcsó ócskapiaci török hamisítvány Armani-olfaktummal befújva, egy 1oo lejes félórás orálért! Mert lehet, hogy egy idő után művészetet fognak csinálni, esetleg még bekerülnek szeptemberben a magyar színiKRITIKUSOK díjába a 3 jelölt közé! Nem kell hozzá csak ambíció! Ha ez megvan, a többi jön magától is!

  VálaszTörlés
 5. Dehát az ambíciót sem árulják kilóra mérve minden utcasarki boltban...

  VálaszTörlés
 6. A magyar jókedvet nem csak a magyar operett adhatja, hanem olyan hungarikumok is, mint: pálinka, törköly, tokaji aszú, Unicum, fröccs, Törley pezsgő, táncház, 1oo tagú cigányzenekar, nóta, tárogató, cimbalom. Lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hungarikum_(jog)

  VálaszTörlés
 7. Mi van, haver? Reklámozod az alkoholizmust?

  VálaszTörlés
 8. Igen. 1989 után gombamód elszaporodott a Székelyföldön is a színház-létesítések sora, olyan, a székely „fővárostól”, Marosvásárhelyhez egyenes vonalban 1oo kilóméterre sem eső, közel fekvő kisvárosokat is érintett, mint Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda. De ezek létezésük óta nem hoztak létre egyetlen, a magyar színiKRITIKUSok díjába az első 3 közé jelölhető előadást, mely a magyar színházi életet veszélyeztette volna! A színész-túlképzés egyik sajnálatos/szerencsés következménye, ezt döntse el kiski magában, ahogy éppen kedve tartja...

  VálaszTörlés
 9. Mit fáj az neked? Ha ők ott annyira akarják, hadd csinálják... Mintha csak a 1oo ezernél nagyobb lakosú városokba lehetne színházat csinálni!

  VálaszTörlés
 10. Sokan érdeklődtek. Hát íme! Blogom múlt havi látogatottsága:
  Magyarország 165
  Románia 84
  Ukrajna 40
  Franciaország 18
  Németország 11
  Amerikai Egyesült Államok 9
  Ausztria 6
  Görögország 6
  Anglia 4
  Lengyelország 4

  VálaszTörlés