Összes oldalmegjelenítés

2014. július 1., kedd

Balkán: Nyugat vagy Kelet?

38 megjegyzés:

 1. Samuel P. Huntington 1996-os, A civilizációk összecsapása c. könyve szerint a többségében katolikusok által lakott országok Nyugathoz, a többségében ortodoxok által lakott országok Kelethez tartoznak. A határfelületeken pedig konfliktusos zónák találhatók.

  VálaszTörlés
 2. Vettük észre itt mellékelt francia nyelvű vallási térképen (amit az angol wikipédiáról szedtél le) Ukrajna nyugati, lengyel határvidékét, Lviv környékét: lila (ortodox) alapon piros csíkok (katolikus, lengyel, kisebbség)...

  VálaszTörlés
 3. Dehát a faszi 2oo8-ban már meghalt, 6 éve már! S 2oo7-ben Romániát, Bulgáriát is felvették az EU-ba! Nem beszélve arról, hogy Görögország 1981 óta EU-tag! Akkor meg miről beszélünk?

  VálaszTörlés
 4. Az EU balkáni terjeszkedése csak a NATO-t követte: Görögország 1952 óta tagja a NATO-nak, Románia és Bulgária pedig 2oo4 óta! Úgyhogy - - -

  VálaszTörlés
 5. Ukrajna lengyel határvidéke? Tessék megnézni egy kicsit Ukrajna magyar határvidékét is: Ungvár, Munkács, Huszt vidékét!

  VálaszTörlés
 6. Mit akarsz, te névtelen? Egy újabb Nagy-Magyarországot? Kárpátalján a magyarság csak 12%-ot alkot!

  VálaszTörlés
 7. „Balkán. Nyugat vagy Kelet?” Aha, na ja, persze... – Esetleg Közel-Kelet? Tessék megnézni egy kicsit a muzulmán Boszniát, Albániát, Koszovót, Törökország európai részét, valamint azokat az elvétett kis sárga foltocskákat az ortodox országok határvidékein!

  VálaszTörlés
 8. Közel-Kelet! Arab-félsziget! Mekka! – Teljesen más világ, teljesen más civilizáció!

  VálaszTörlés
 9. Emberek ők is! A muzulmánok száma is meghaladja az 1 milliárdot, pont úgy, mint a keresztényeké!

  VálaszTörlés
 10. Szereted a finettis palacsintát? - Várlak Isztambulba...

  VálaszTörlés
 11. Igaza van Huntingtonnak: ők sem szeretik a hazugságot, lopást, szülők gyalázatát, munkanélküliséget, gyilkosságot! És ők is szeretik a... – pénzt! Hümmm... Hümmm... Hümmm...

  VálaszTörlés
 12. A vallási toleranciáról szól Lessing utolsó műve, A bölcs Náthán c. drámája, amit Hamburgban írt 1779-ben, de csak 1783-ban mutattak be Berlinben. (muzulmán, keresztény, zsidó)

  VálaszTörlés
 13. Boldogok a békességre igyekezők!

  VálaszTörlés
 14. Ki fegyvert fog, fegyver által vész el az!

  VálaszTörlés
 15. Micsoda igaz szavak! Jézus Krisztus mondta a Hegyi beszédben, valamikor az I. században, valahol a Galileai-tenger partján!

  VálaszTörlés
 16. S van, aki a saját örvényébe: belefullad a saját szarába!

  VálaszTörlés
 17. Hogy mennyire nem tartozik a nyugati civilizációhoz Huntington szerint a többségében ortodoxok által lakott Románia, mi sem bizonyítja jobban, mint ez a sok kötelezettség-megszegési EU-s eljárás, magyarul ez a sok, románokra zúduló pénzbírság (amit különböző adóemelésekkel próbál a román hivatal beszedni), meg a románok bűnözőkként való EU-s megbélyegzése – talán nem is annyira alaptalanul…

  VálaszTörlés
 18. Igen, vettük észre, a legdurvább példa Nagyvárad évi költségvetésének a kétharmada, mint EU-s pénzbírság... De gondolod, hogy valaki felfogta EU ezen oroszlánkörmeit? Senki! A hatalmon lévő bukaresti politikai elit továbbra is röhögve szunnyad tovább, s teszi magát, mintha semmi gond sem történt volna... C-C-C!!! Ezek nem politikusok – ezek bolondok: boldogan verik szét a saját országukat, már ami még maradt belőle...!

  VálaszTörlés
 19. Megtehetik, hisz az oveke az orszag, mit izgat az teged? Hisz gazdagok: a fold melyen hagytak Verespatakon az aranyat, s emitt-amott a palagazuk is. Majd jo lesz nekik a jo draga orosz gaz is...

  VálaszTörlés
 20. A bevándorlóktól minden ország fél, mint az idegen, kiszipolyozó uralmaktól, főleg a bűnözőktől!

  VálaszTörlés
 21. Mit irigyled úgy az arabokat? – Van bőven kőolajuk, hogy a világ gazdaságára és politikájára nem is akármilyen kis befolyással legyenek!

  VálaszTörlés
 22. Szereted-e a főtt kukoricát? – Isztambulba majd egyszer csak-csak le fogok biciklizni, Kőrösi Csoma Sándor útvonalán!

  VálaszTörlés
 23. Balkán? – Hazám!

  VálaszTörlés
 24. Am întâlnit şi români fericiţi!

  VálaszTörlés
 25. Unde? Pe stradă? În cvartalele de locuit plini cu pensionari amărâţi de genul conul Leonida? Sau în Top 100 - cei mai bogaţi români? Sau în Parlament? Ori pe copertele Playboy România?

  VálaszTörlés
 26. Mai sunt şi din ăştia...

  Banii nu aduc fericirea!

  VálaszTörlés
 27. Nu, dar nu-i rău să-i ai: dacă nu o mie de euro net lunar, măcar în lei...

  VálaszTörlés
 28. Aproximativ o treime din locuitorii ţării realizează acest venit!

  VálaszTörlés
 29. Şi? Deduci din aceasta că fiecare al treilea om din ţară e fericit? Posibil...

  VálaszTörlés
 30. Hitler is öngyilkos lett! Képzelte magáról, hogy ő az egyetlen lehetséges igazság és élet, a kisisten nagykabátban...

  VálaszTörlés
 31. Néhány neonáci akad még ma is közöttünk...

  VálaszTörlés
 32. Mit érdekel az téged, Árpád, hogy a Balkán az Nyugat avagy Kelet, hm? – Hisz mind a kettő keresztény! Akkor meg? - - - Vagy hogy esetleg Közel-Kelet, hm? – Hisz ők is emberek! - - - A Balkán-térséget ugyan vallási megoszlás szerint befestegetheti akár maga a nagy Huntington-szaki is, ilyen-olyan vastagabb határvonalakat rajzolgatva, mert a térség országainak (Trieszt – Tátra – Odessza között értsd: északon fel egészen Szlovénia, Magyarország, Szlovákia, Románia, Moldva is) mindig közös volt a történelmük!

  VálaszTörlés
 33. Az lehet, hogy "közös a történelmük", de posztmodern jelenükben - izé: posztkommunista jelenükben 3 irányba húznak, a fentiek és Huntington, no meg a térkép 3 különböző vallás-színe szerint.

  VálaszTörlés
 34. Valahol mégiscsak igaza van Huntingtonnak: a Balkánon (is) minden konfliktus-zóna forrása a civilizációs különbségek...

  VálaszTörlés
 35. Hogy a NATO (és mögötte az EU) miért terjeszkedik a Balkánon ortodox, ill. muzulmán országok irányába is? - Talán mert szüksége lenne a Fekete-tengerre...

  VálaszTörlés
 36. Akárcsak az oroszoknak! Újabb hidegháború! Na ja...

  VálaszTörlés
 37. hideg háború...

  ideg háborgó...

  VálaszTörlés
 38. Ortodox Kelet-Európa? Katolikus Nyugat-Európa? Újabb "Vasfüggöny"?

  VálaszTörlés