Összes oldalmegjelenítés

2013. december 1., vasárnap

Gyerünk a moziba be!

Okés. Akkor most itt van ez a lista, több mint tíz évre visszamenőleg, a Magyarországról (és Romániából) Oscar-díj-jelölésre küldött filmekkel. Szerény véleményem szerint más kortárs magyar (és román) filmek megtekintésével nem is érdemes fáradozni. A listáról kiderül azon kortárs filmrendezők neve is, akik ma I. osztályú filmeket tudnak készíteni. Az Oscar-díj a filmes világ legrangosabb kitüntetése, minthogy legrégebb óta, 1929 óta minden évben kiosztják, és több mint 6 ezer amerikai filmakadémia-tag filmkritikus titkos szavazásának végeredménye. Sajnos Marosvásárhelyen az Alternatív Nemzetközi Rövidfilmfeszivál keretében a Kultúrpalota 8oo helyes nagytermében ezek közül nem vetítettek mindegyiket le. A Glamour és a Hotel de lux kivételével én az összest láttam. És ti?

2016 Till Attila: Tiszta szívvel
2015 Nemes László: Saul fia - megkapta az Oscart
2014 Mundruczó Kornél: Fehér Isten 
2013 Szász János: A nagy füzet 
2012 Fliegauf Benedek: Csak a szél
2011 Tarr Béla: A torinói ló
2010 Hajdú Szabolcs: Bibliothéque Pascal
2009 Goda Krisztina: Kaméleon
2008 Bollók Csaba: Iszka utazása 
2007 Pálfi György: Taxidermia
2006 Hajdú Szabolcs: Fehér tenyér
2005 Koltai Lajos: Sorstalanság
2004 Antal Nimród: Kontroll
2003 Fliegauf Benedek: Rengeteg
2002 Pálfi György: Hukkle
2001 Sopsits Árpád: Torzók 
2000 Gödrös Frigyes: Glamour

Az alábbi filmek pedig be is jutottak a végső 5 jelölt közé:

1988 Szabó István: Hanussen
1985 Szabó István: Redl ezredes
1983 Gyöngyössy Imre - Kabay Barna: Jób lázadása
1981 Szabó István: Mephisto - ez meg is kapta az Oscart
1980 Szabó István: Bizalom
1978 Fábri Zoltán: Magyarok
1974 Makk Károly: Macskajáték
1969 Fábri Zoltán: A Pál utcai fiúk

Sajnos 2000 előtti adatokkal nem nagyon tudok szolgálni. Viszont annál faszább a román lista, amit a román wikipédiáról másolok ide.

Aceasta este https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_filmelor_rom%C3%A2ne%C8%99ti_propuse_la_Oscar_pentru_cel_mai_bun_film_str%C4%83in. Nici unul dintre aceste filme nu a fost printre cele 5 filme care au fost nominalizate în final.

33 megjegyzés:

 1. Az Alternatív évről-évre degradálódik, önnön bűvkörébe ténferegve: néhány nyugdíjkorhatárhoz közelítő, magukat helyi ifjú potentátnak tartó kultúrgömböcök szervezik: a minőséggel együtt a nézőszámuk is egyenes arányban csökken: az idén olyan kevés nézőjük volt, hogy jövőre költözhetnek át a Kultúrpalota kistermébe, feltéve persze, ha egyáltalán még lesz jövőre Alternatív...

  VálaszTörlés
 2. Mi nem szoktunk az Alternatívra járni! Mi, akik 23 éve Budapesten élünk, a Filmszemlére szoktunk járni, de csak a nagyjátékfilmeket szoktuk megnézni! Sajnálatos, hogy az Alternatív nem mindig képes még az itt díjazott filmeknek a levetítésére se! Elég veszélyes ez a fajta vídékies-világvégi bezárkózás, betokosodás, elposványosodás, belterjessé válás, elidegenedés... Akkor meg mit csodálkoztok azon, hogy a Kultúrpalota kistermét se képesek megtölteni?

  VálaszTörlés
 3. A Kultúrpalota nagyterme 8oo helyes. Kisterme 2oo. A város lakosainak száma 15o.ooo. Az Alternatívot 21 éve csinálják. Lelkes amatőrök. Székelyföld "fővárosában". A többnapos rendezvényre való korlátlan belépő ára 4o lej. A város havi 1.ooo euró nettót megkereső egyharmada meghívókkal látogatja.

  VálaszTörlés
 4. nó komment - júrónyűzz2013. december 3. 21:20

  ...kulturális menedzsment a székelyföld "fővárosában" á lá jászvásári doktor gáspárik attila csaba... ha a sajt színházát, a marosvásárhelyi nemzeti színházat is így a csőd szélére sodorja majd szép lassan 21 év alatt, mint a sajt alternatívját, művészileg-pénzügyileg egyaránt, akkor milyen székelyföldi "fővárosi" kulturális alternatívák maradnak annak a 15o.ooo városlakónak?

  VálaszTörlés
 5. Az Alternatív megszűnése nem tragédia! A film művészete majd megy tovább nélküle is, pont úgy, ahogy az Alternatív előtt is volt filmművészet Marosvásárhelyen. Éspedig a Kultúrpalota közelében, a város fenntartásában lévő, 19o helyes (elég nagy terem ez is) Művész-moziba, ahol a K'Arte Egyesület nagyon szép magyar filmheteket szokott szervezni alig 5 lejes belépőkkel, friss Szemlés nagyjátékfilmekkel! Ez kell a filmrajongóknak, nem a művészileg-pénzügyileg befuccsolt Alternatív!

  VálaszTörlés
 6. Jászvásári Doktor Gáspárik Attila Csaba? - Volt egy rémálma szegénynek, hogy még művészi rektorsága idején összecsődítette maga köré a helyi kulturális intézmények vezetőit, miszerint Marosvásárhelyen európai kulturális fővárost akar! C-c-c! Hát nem tudom... Talán a XXI. század végén, ha még lesz egyáltalán akkor Marosvásárhely... A brüsszeli kulturális biztos képzeletbeli titkáraként jómagam is pontozom az esetleges pályázatot: a) nemzetközi repülőtér: - b) autópálya: - c) régióközpont: - d) színházépület külső-belső teljes felújítása: - e) Dózsa György-utcai kerékpársáv: - f) rózsák a Rózsák-teréről: - g) körgyűrű: -. Ez összesen 7 fekete pont, csak startból, tovább nem is pontozom. Ma-dísz, holnap is dísz: szép Forgatagot kívánunk! A hét fáknál flekkenezni!

  VálaszTörlés
 7. Már nem kulturális tanácsos. Lemondott.

  VálaszTörlés
 8. Nehezen képzelem el, hogy bármilyen brüsszeli-európai titkár is ebbe a városba, MarosváSÁRhelyre eljöjjön! Romániába jó néhány éve már nemigen járkálnak európai titkárok, mert az ország nemigen hajlandó teljesíteni vállalt kötelezettségeit. Így ne csodálkozzunk hát Schengen további évekre való kitolásán se! De elkerülik ezt a Balkánon a legnagyobb országot komoly diplomaták is, a külügyminiszter szegény sem kéznyújtást, egy jó szót, egy baráti mosolyt nem kap már senki nagytól... A posztkommunista Kelet-EU egyetlen sikeres országa talán csak Lengyelország lett, igaz, a posztkommunista kelet-európai térségben ők a legnagyobbak. Romániába tehát már nem jön csak a Nemezetközi Valuta Alap, nagy bőröndökkel, és hülye, sokszor egészséges gazdaság-ellenes receptekkel (a szegénység szemétdombra való dobásáért, ill. a korrupt, bürokrata plutokrácia megerősítéséért), amelyekkel az országot, a kormánnyal karöltve, a csőd szélére taszíthatják...

  VálaszTörlés
 9. Hova készülsz, kedves névtelen? Melyik minisztériumba, mily tanácsadónak? Azt akarod írni, hogy Románia saját öngyilkosságának útját járja? – De hisz akkor sem az ártatlan népe tehet róla, hanem a rosszá vált kormányzásai! De hisz ennek a nagy nyugat-európai hatalmak csak örülhetnek kárörvendve, hogy nem kell kezeiket bemocskolják egy lehetséges balkáni hatalom „elpusztításán”, mert van az olyan zseniális, hogy megdögöljön saját magától is!

  VálaszTörlés
 10. „Ártatlan népe” szavazta őket meg, és tűri őket azt csinálni, amit!

  VálaszTörlés
 11. Hogyhogy tűri? Már két népszavazást nullázott le a hatalom: az egykamarás házat feleennyi képviselővel, ill. a székelyföldi és pártiumi eurórégiókat is!

  VálaszTörlés
 12. Igen. Hát akkor ez már rég nem demokrácia, hanem diktatúra... Románia tényleg 1989-ben él még ma, 2o13-ban is!

  VálaszTörlés
 13. Jobb szegénynek lenni (de legalább szabadnak, függetlennek – hisz tudod: a szegénység a tied, azt legalább senki el nem veheti tőled), mintsem „álgazdag” eladósodottnak, mikor bármely nap lenullázhatnak!

  VálaszTörlés
 14. Ha a posztkommunista Románia is legalább oly mértékben felismerte volna történelmi lehetőségeit, mint Lengyelország, akkor a Balkánon nemcsak a legnagyobb ország, de a legnagyobb hatalom is lehetett volna, energetikailag független, önellátó. Ehelyett azonban a kormányok: egészséges gazdaság-ellenes intézkedéseket hoznak (pedig a saját gazdaságuk működése saját érdekük kéne legyen, hisz ez az EGYETLEN LEHETSÉGES módja bevételeinek növelésére), sem a nagy nyugat-európai hatalmak (Anglia, Franciaország, Németország) jó példáit nem veszik át, még a saját európai házifeladataikat sem végzik el, sem a saját gazdasági elemzőire, üzleti szférájára, kritikusaira sem hallgat. Az egészséges gazdaság-ellenes intézkedéseket még három további rossz intézkedéseivel tetézi: adókat emel és talál ki. Az adóemelések sosem vezettek az állam bevételeinek növeléséhez, sőt ellenkezőleg: adócsaláshoz, feketemunkához, a gazdaság lebénításához, a lehetséges külföldi befektetők elriasztásához vezettek. Az adóemelések mellett a második gazdaság-ellenes intézkedés a kormány saját kiadásainak a növelése, mikor minden nagy nyugat-európai hatalom ezeket csökkenti. Jelenleg a képviselők száma például a kétszerese az optimális minimális normális ideális 3oo-nál, be se férnek a terembe. A gazdaság-serkentő-ellenes intézkedések mellett harmadsorban pedig nagy kölcsönöket vesz fel, amiket, ez a negyedik téveszméje, amiket tehát megint nem az ország fejlődésére használ fel, hanem zsebrevágja baráti körében. Mindezeket teszi olymódon, hogy az ország területe változatlanul állandó, lakosainak száma azonban csökken: s miközben az elmúlt két évtizedben a gazdagság szemmel láthatóan nőtt (hogy nézett ki ez az ország 2o évvel ezelőtt és hogy néz ki most?), mégis a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek. Hol van hát a havi ezer euró nettós európai minimálbér? Az ország Európában az utolsó, minden diplomata kerüli, és lehetőleg bünteti: a vállalt kötelezettségeinek megszegése mellett Schengen meghatározatlan jövőre való elhalasztása is tökéletesen érthető: a román útlevél felmutatása a mai Európában felér egy bűnözői bizonyítvány felmutatásával – és nem véletlenül. Románia lehetett volna a Balkán kis Lengyelországa. Nem lett az. Mert a kormány politikusainak nem ez volt az érdekük. És most sem az. Jó nekik Európa utolsó országaként Bulgáriával egy szinten szaroskodni... A középiskolai gazdaságtan-tankönyvek nem a kormány kedvenc olvasmányai közé tartoznak!!! Jaj, és ha már Angliát említettem: területe ugyanakkora, mint a Romániáé, csak lakosságát tekintve 3 x akkora, kb. 66 milliós... Mellesleg az Argentína c. cikkednél már írta valaki: ahova a Nemzetközi Valuta Alap a lábát beteszi, ott a csőd elkerülhetetlen. Mindig így volt ez. Nem kell ehhez Dan Diaconescu-féle O TV-snek lenni - - -

  VálaszTörlés
 15. S akkor mi lenne a nagy megoldás?

  VálaszTörlés
 16. Nagyon egyszerű! – Leállni felvenni azokat a nagy kölcsönöket, s inkább mi szedjük be másoktól az összes felénk való tartozásukat, és nekifogni teljesíteni az összes felvállalt európai kötelezettséget. Az a 24 %-os ÁFA nagyon jó, ahhoz nincs is értelme nyúlni, az bőven elég kéne legyen, minek annyi új adót kitalálni, szépen ki kellene tehát terjeszteni ezt az adót kivétel nélkül abszolút mindenre, nem úgy mint most, hogy egy halom kivétel, hát így persze hogy nem nevezhető egységesnek... Van szomszédos ország, ahol még ennél nagyobb is az ÁFA...

  VálaszTörlés
 17. Hogy te milyen nagy gazdasági elemző lettél hirtelen, kedves névtelen!

  VálaszTörlés
 18. A schengeni csatlakozást jelenleg a két európai nagyhatalom ellenzi, egyik Románia hajdani szószólója is volt: Franciaország és Németország, valamint Hollandia - igazságügyi reform, korrupció, szervezett bűnözés. Nyakig benne vagyunk, fulladozunk a saját szarunkban...

  VálaszTörlés
 19. Hát ha a kormány ilyen nagyszerű gazdaság-ellenes politikát folytat, mit csodálkozol a korrupción meg a szervezett bűnözésen? - Hát a kormány gazdaság-ellenes politikájának természetes következményei mindezek, majdhogynem a kormány biztosít gazdaság-ellenes politikájával jó meleg ágyat a szervezett bűnözésnek, korrupciónak, stb...

  VálaszTörlés
 20. Franciaország, Németország, Hollandia. Hát ezt a 3 országot – európai nagyhatalmat egyszerűen lehetetlen lesz meggyőzni a romániai Schengenről, még ha reálisan valóban teljesítené is a feltételeket (bár az 199o-es évek elején nagyon nagy sikere volt Franciaországban Petre Romannak), főleg, hogy Franciaország tele van romániai cigányokkal, akik nem békés paradicsomtermesztéssel foglalatoskodnak Párizs külvárosaiba!!!

  VálaszTörlés
 21. Guvernul României = Fabrica de şomeri şi sărăcie

  VálaszTörlés
 22. Oare? Şi cei cam o treime a ţării cu un venit lunar net de 1.000 de euro? Ai?

  VálaszTörlés
 23. Ei na, totuşi, ce crezi? Că trăim în Franţa?!... Visezi? Mulţi sunt fericiţi dacă iau o mie de lei, legal! Am scris mulţi, deşi de-abia acum îmi dau seama, că nici măcar o treime a ţării nu realizează acest venit...

  VálaszTörlés
 24. Franţa? N-ar fi rău, deh! Ca model...

  VálaszTörlés
 25. Probabil suntem de acord asupra faptului că în ultimii 23 de ani cel mai bine a mers ţara doar în perioada guvernării lui Tăriceanu...

  VálaszTörlés
 26. Hmmmda... Ce amintiri frumoase... Mai rar un real om de afaceri ca prim-ministru! Ceilalţi... Nu ştiu să numere nici până la trei, darmite cât fac unu cu doi!

  VálaszTörlés
 27. Hai să lăsăm critica guvernului pentru alţii mai buni ca noi, mai bine hai să-mbucăm câte-o turtă dulce, şi hai să vizionăm aceste filme cu adevărat artistice!

  VálaszTörlés
 28. Azt én sem értem igazán, miért nem teszik oda a börtöntöltelékeket fákat ültetni: az ország összes kivágott erdejét amíg vissza nem ültetik! Lenne erdő, tiszta levegő, élet, s minden, ami ezzel jár, felbecsülhetetlen érték, a jövőre nézvést is, mellesleg vége lenne a földcsuszamlásoknak, árvizeknek is... Ez nem börtönélet, hogy nappal kiviszik őket egy kicsit a városba utcát sepregetni!

  VálaszTörlés
 29. Politicienii ăştia toţi sunt nişte sadici: fericirea lor constă în mizeria mulţimii: a fi regi pe gropile de gunoi, ce a devenit, datorită politicii lor, mai cam jumătate din ţara asta.

  VálaszTörlés
 30. Dacă eu aş fi fost în locul statului român, cu siguranţă că nu aş fi dat nici un leu pentru realizarea filmului din 2007 cu titlul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", de Cristian Mungiu. Filmul are ca temă un avort din România anilor 1980, iar viziunea regizorală nu se delimitează nicidecum de lauda tacită a acestei acţiuni criminale, după porunca a VI.-a: "Nu ucide!" România este un stat creştin, dar avortul, din păcate, azi este legalizat în condiţiile în care populaţia ţării scade de la an la an.

  VálaszTörlés
 31. Foarte adevărat! România este un stat creştin. Stema României constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ține o cruce - simbolul creştinătăţii. Imnul de stat al României conţine versetul: "Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină, etc... În 1992 populaţia ţării a atins maximumul din istoria ei, 22 de milioane de locuitori. De atunci an de an suntem mai puţini. În prezent 86 % din populaţia ţării este ortodox - deci creştin.

  VálaszTörlés
 32. Adaug aici la adresa unor comentarii mai recente alineatul 1 al articolului 47 din Constituţia României: "Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent." Ce înseamnă nivelul de trai "decent"? Din 2oo7, de când România a devenit ţară membră a UE, ar trebui să însemneze salariul minim de 1.ooo de euro net lunar. În schimb vedem cum zi de zi nivelul de trai... DEScreşte: apar tot mai mulţi săraci, oameni de rând, simpli muncitori, care anul trecut mai trăiau destul de binişor cu un venit de o mie de lei net lunar, şi realmente credeau în prosperitatea muncii lor, oameni care azi au ajuns, împreună cu ţiganii pe care-i dispreţuiau cu câţiva ani în urmă, în preajma gropilor de gunoi, aceşti oameni simpli, care alcătuiesc marea masă a ţării, se luptă azi, cu forţa fizică pe care o mai au, pentru o bucată de pâine la cantina socială a bisericii (căci statul a închis pe-ale sale)...

  VálaszTörlés
 33. Vă rugăm, nu vă impacientaţi chiar atât de rău! Mai există un Emil Hurezeanu - cel mai bun expert în analiza politicii externe, dar şi un Ilie Şerbănescu - cel mai bun expert în de-ale economiei! Iar guvernatorul Băncii Naţionale a României este un alt as în domeniu, Mugur Isărescu! Până ce există dânşii, nu aveţi de ce să vă temeţi!

  VálaszTörlés