Összes oldalmegjelenítés

2013. november 1., péntek

kvalitásos teátrum / cool-túra vs. só-biznisz / feszt' ivál

Aki ma jó színházat akar látni, az menjen el a magyarokhoz Kolozsvárra az 199o óta Tompa Gábor-igazgatta európai KÁMSZba, Sepsiszentgyörgyre a 2oo5 óta Bocsárdi László-igazgatta TÁSZba, vagy a románokhoz Szebenbe, Bukarestbe! De ennél sokkal jobban teszi, ha elmegy június 5.-re a POSZTra (www.poszt.hu), vagy október 25.-re az FNTre (www.fnt.ro)! Megéri a pénzét, és az az egy-egy hét egy egész évre képes feltölteni, még maga az úr Isten is képes néha-néha általuk ránkkacsintani! Így sokkal könnyebben kibírhatja majd hülye kis városának egész évben a nyakárazúduló temérdek rossz, de annál nagyobb reklámban részesülő előadásait!

A Székelyföld központjától egyenes vonalban 1oo km-re sem elhelyezkedő erdélyi városokba a google térképésze: Sepsiszentgyörgyre 177 kilóméteres autóutat 2 óra 31 perces menetidővel 89 lej 58 banis üzemanyagköltséggel számol, Szebenre 117 km - 2 ó 12 p - 66 lej 63 bani, Kolozsvárra 1o7 km - 1 ó 43 p - 54 lej 62 bani. Bukarest: 358 km - 4 ó 52 p - 182 lej 86 bani. A www.mersultrenurilor.ro viszont általában kétszer olcsóbban visz (ezért a vonat a szegény emberek utazási eszköze), igaz, egyszersmind kétszer lassabban is - a következő utazási adatokkal számol: Sepsiszentgyörgy: 25o km - 5 ó 2 p - 58 lej 2o bani, Szeben: 2o4 km - 5 ó 23 p - 3o lej 7o bani, Kolozsvár: 127 km - 2 ó 43 p - 2o lej 5o bani. Bukarest: 448 km - 8 ó 28 p - 85 lej 7o bani. Egyértelmű, hogy ilyen költségekkel csak a lokális bolond nyali art nouveau kakadémiánk doktorai tudnak államilag elszámolni! Szegény ember fogja csak szépen be azt az éhes száját, s menjen ki minden nap a szemétdombra az indiai vándornépek közé szelektív hulladékot gyűjteni aprópénzért, abból pedig mindenekelőtt fizesse be az államnak az adókat, felső tízezer zsebekbe! Hűvös este húzódjon be a félhomályos kunyhójába, vezesse be a kábeltévét, s a magyar csatornákon lesse a jó magyar színházi közvetítéseket! De be ne merjen vegyülni a 69o lejes Doktor Bernády György Mecénás - Kemény János Bemutató bérletesek közé (a hülye kis város 1oo leggazdagabb üzletembere - politikusa közé, míg a város egyharmadnyi lakosságának havi bevétele nem éri el ezt az összeget, soknak még egy egész ledolgozott élet után se, ezek meg - - - c-c-c), hogy svédasztal mellett csámcsogó vigyorral faszbókra fehér gallérosan fotózkodni merjen havi 1oo lejt legalább 1 éve befizetett RMDSZ-tagsági könyvecskéjével a zsebében, és sampányt koccintva negédesen libbenni... S ha mindez nem tetszik neki, álljon be szépen a sorba Communitas Erdélyi Magyar Alkotói Ösztöndíjat kérni! Ó Ó Ó  

A színházjegyek árát a honlapján egyetlen színház sem meri feltüntetni (www.tamasitheatre.ro, www.tnrs.ro, www.huntheater.ro), hiszen a színházművészet mindmáig messzemenően a legdrágább művészet hazánkban is, csak a gazdag embereknek (a felső tízezer narkóbellázó markofaszi markondomi markopaszi markoloppi markoló transzilvanelit közpénzekből ingyen semmittevésért havi ezer euró nettós maffiózóknak) való, a színház pedig nem foglalkozik szociális kérdésekkel - annál inkább külföldi feszt' ivál szereplésekkel, a nézőtereik telítettsége amúgyis meghaladja az átlagos 5o%-ot, legfennebb túlzott jókedvében időnként különféle akciókat ajánl, viszont mindhárom a www.biletmaster.ro on-line jegyárusító honlapra irányít át (amihez ugye bankkártya és megfelelő kártyaleolvasó is kellene, ami csak a gazdag embereknek van), amelyen előadásonként váltózó árú belépőkkel szembesülhetünk, tény, hogy 1o lejjel már sehol sem engednek be...

(Megjelent Marosvásárhelyen, a Központ c. hetilap 2o13 december 5.-i számának 4. oldalán)

54 megjegyzés:

 1. „Cool-túra... Só-biznisz...” Mi van, (megint) elgurultak a gyógyszereid? Vagy túl sokat ittál az október 23.-i nemzeti ünnepnap alkalmából, amikor ezt a cikked megírtad, megint egy óra alatt, tízpercenként egy decit, egy egész hét és fél decis, több mint 1o%-os alkoholtartalmú üveg pezsgőt? A magyar nyelv helyesírási szabályai bizony egy és ugyanazok, és mindenki számára érvényesek, még a posztmodern szleng is betartja őket! Vagy csak nem akarsz te is Henn Jánosként góbéskodni?

  VálaszTörlés
 2. Henn János? Aki első, bár romániai állandó lakhelyű, de mégis magyarországi blogját ékezetek nélküli angol betűkkel írta éveken át, amit annak idején elejétől végéig egy éjszaka alatt mind átolvastam, azóta is egyedül csak én, egy ideig még megtalálható volt ez a régi blog, aztán végleg eltűnt, de az új blogján szívesen, hovatovább szándékoltan szereti mellőzni a vesszőket (12 év magyar iskola után mind helyesírási hibák, melyek a közérthetőséget akadályozzák, irodalmiaskodó értékét csökkentik, szkizofrén-gyanús személlyé emelik), szabóróbertcsabáskodó, lángzsoltoskodó, vidagáborkodó kisprózáiban, lázas rémálmainak véget nem érő, sorozatos kifektetéseiben, székelyföldi (z)agyfagyában... C-c-c!!! Tán Látó-író akar lenni, ó hát ő is immár? Tessék színházba menni, ott látni lehet immár több mint két évtizede többnyire sok-sok középszerű előadásban, ritkábban I. osztályúakban is...

  VálaszTörlés
 3. Azért irigyled a szép kis családját, mi?

  VálaszTörlés
 4. Miért irigyelném? Ami szép, az szép: Isten áldja meg! Remélhetőleg ők majd meg fognak tanulni 12 év iskola alatt helyesen írni magyarul a Szülőföldön magyarul c., RMDSZ által szétosztott magyar állami ösztöndíj keretében, immár friss magyar állampolgárokként!

  VálaszTörlés
 5. Milyen ádázan vizslatva olvasgatod a blogját, talán már csak te egyedül...

  VálaszTörlés
 6. Nem csak az övét. A Dr. Gáspárik Attiláét is, míg le nem állt, mivel az övé is marosvásárhelyi színész-blog volt. Elképesztő, mennyi zagyvaságot össze tudnak firkálászni ezek a kultúrfriszlikek!

  VálaszTörlés
 7. A te blogod talán különb?

  VálaszTörlés
 8. A kultúra, az egészségügy, az oktatás, a sport, a mezőgazdaság, a bányászat, az ipar, az energetika, a környezetvédelem, a közlekedés nem számítnak honvédelmi, nemzetbiztonsági kérdésnek?

  VálaszTörlés
 9. Miért számítanának, ha a piacgazdaság körülményei között (is) megáll(ná)nak a saját lábukon, állami fenntartás nélkül is? – Nézz csak kicsit szét már magad körül: magánszínházak, magániskolák, magánkórházak, s mindegyik jobb, mint az állami... A gazdagok, akiknek sok pénzük van, inkább ezeket választják, nem mert kicsivel drágábbak, hanem mert az államiaknál kicsivel jobbak! Miért tartson az állam el olyan intézményeket, amelyek a saját lábukon is megáll(ná)nak?

  VálaszTörlés
 10. Megállnának a saját lábukon, az igaz, az ország egyharmadnyi gazdag emberei számára, és akkor az ország kétharmadnyi szegény emberei hova mehetnének iskolába, kórházba? Egyenesen a szemétdombra?

  VálaszTörlés
 11. Na látod, ezért kéne foglalkozzon a kormány az ország gazdasági életének élénkítésével, az európai reformok életbeültetésével, hogy az országnak az a kétharmadnyi szegénysége legalább a felére csökkenhessen!

  VálaszTörlés
 12. Igen. A kultúra azon részeit, amelyek a piacgazdaság körülményei között is megáll(ná)nak a saját lábukon, az állam nincs már miért pénzelje. Mert ha pénzeli, akkor megint ott tartunk, mint a transzilvanelit maffia: az értékek nevében belterjessé válnak, elminőségietlenednek, progresszív globális liberális értékek helyett a konzervatív lokálpatridióta muzeális értékek kerülnek, s ez nem tesz jót a művészetnek. Jót tesz viszont az ebből jól megélő művészkedőknek, akiket ez a maffia magához emel és körébe fogad, akik inkább tudnak nyalni és nyelni, mintsem alkotni.

  VálaszTörlés
 13. Valóban. Ha nem versenyeztetik a művészeket minden évbe, hanem jóllakatják az egyre csak gyengélkedő öregedőket, akkor azzal csak lefullasztják a művészetet, miközben a jól megszokott, régi, megbízható, biztonságos haveri pocakokat tömik, Markó Béla és bandája, állami pénzekből, még degeszebbre. Mikor hasadnak már szét ezek? Ha kést is szúrnának beléjük, csak zsír és verespataki cián-arany preckelne fel belőlük!

  VálaszTörlés
 14. Bizony-bizony nagy állat a gibbon! Nagy ketrec kell neki, és sok kaja!

  VálaszTörlés
 15. Meg sokat is kakál, nagyobbakat és büdösebbeket is fingink! Ha egyszer nehéz az emésztése... Ha pedig egy-egy Kossuth-díjjal levédik, annak már annyi! Nincs mit vele kezdeni! Meg kell várni, míg betölti a 65-öt, s nyugdíjba nem megy! Hja, kérem, bizony már ez így van! Jaj-jaj-jaj... Jelentős művészeket lehet a transzilvanelit maffia kommunista kultúrpolitikai hatalmi financiális monetáris (lásd Communitas Alapítvány) eszközeivel ellehetetleníteni, lebénítani, megfullasztani, perifériákon tartani, csak azért, mert bizonyos alkotók személye kényelmetlen az ő számukra, hovatovább tehát kivégzendő, szemétdombradobandó ellenségnek minősülnek. Míg az őshazába ki nem menekülnek. Volt belőlük épp elég, még most is van, és Markó Béláék sajnos halálukig ezt így fogják csinálni – megtérésük: fából vaskarika! Nyi-ha-ha!!!

  VálaszTörlés
 16. A doktorátust a posztkommunista Balkánon futószalagon, gyorsan és olcsón, bárkinek meg lehet vásárolnia, bármi talmi eszmeganajért cserébe! Utána biztosítva áll 65 éves nyugdíjaztatásig az egyetemi karrier, azaz ingyen semmittevésért közpénzekből havi ezer euró nettó... Dettó-gettó!

  VálaszTörlés
 17. Kultúra... Sóbiznisz... Pénz beszél, kutya ugat, mi? Hihihi... Baál! Mammon! Aranyfejű Borjú! Disznófejű Nagyúr! Nekrotzár! Hihihi...

  VálaszTörlés
 18. Mi bajod neked ezekkel a transzilvanelit maffiózókkal, he? Irigyled őket, mi? Szeretnél te is úgy élni, mint ők, mi? Mivel lennél te különb? Te is ugyanazt csinálnád, mint ők, ha a helyükbe kerülnél! Akkor meg mit kukorékolsz itt annyit? Legalább örülnél nekik, hogy legalább nekik jól megy, s nem kényszerülnek a szemétdomb tetején kapirgálni a betevő falatuk...

  VálaszTörlés
 19. Nem kell ahhoz pont doktornak lenni, hogy az FNT-n ott légy! Demeter András meg Zsehránszky István mindegyiken ott volt!

  VálaszTörlés
 20. Ott voltak, hát persze hogy persze, ha egyszer a kulturális minisztérium hithű munkásaiként az erdélyi magyar színházművészet érdekében a román fővárosban a Colentina- és Dâmboviţa-folyók közötti tehetősebb városrészbe laknak nem éppen a tegnap óta! Egyébként meg... Ha jól tudom, Zsehránszky István már rég nyugdíjba ment!

  VálaszTörlés
 21. Hát ha egyszer túl van a 65-ön és megvolt a 35 év régisége, hát persze hogy nyugdíjba ment...

  VálaszTörlés
 22. A helyükbe nem lehet kerülni! Oda minimum minimorum 23 év RMDSZ párttagsági múlt szükségeltetik 1oo kilós bendővel és félmázsás tafosó bakanccsal, no meg havi minimum minimorum 1oo lejes befizetett tagsági díjjal, mint például a manapság mifelénk igencsak prosperáló jászvásári Dr. (a) G. A. Cs.-nak!

  VálaszTörlés
 23. Mi ez a blog? RMDSZ-köpőcsésze?

  VálaszTörlés
 24. A békétlenek valahol csak ki kell fingadozzák magukat!

  VálaszTörlés
 25. Aha... És mennyi itt nálad a vizitdíj? A belépő? A buditaksa? A vécepapír? A légkondi? A klíma? A szellőztető?

  VálaszTörlés
 26. Ó, én natúr friss levegőt használok, nyitott ablakot... Erdő széle... Mező s rétje... Bokor alja... Finom falat: lépesmézes rétes...

  VálaszTörlés
 27. Mongól idióta, az! S a szemétdombod teteje! Kukurigú! Te Tiborc! Nem állnál be Peturék forradalmi csapatába? Egyébként meg léteznek-e egyáltalán ilyen némberek, akik ellenében oly hevesen írni igyekszel te most itt?

  VálaszTörlés
 28. Nem kell csak az RMDSZ honlapjára kattintanod, ott név szerint megtalálod őket, mint ahogy Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetem honlapján a doktorokat, nemcsak életrajzuk, de jövedelmük, vagyonuk is. Mongólia! Na hallod? Hát ez van! Én már sem Jules Verne, sem Kőrösi Csoma Sándor nyomán nem járom körbe a világot, sem semmilyen nagy reneszánszkori nagy földrajzi felfedező nyomába nem szegődök, még Európát se fogom bejárni! Repülőre, hajóra én soha nem fogok szállni! Minek? Hogy lezuhanjak? Hogy elsüllyedjek? Jó nekem a szárazföld is!... Nem a Székelyföld, a Balkán az én hazám, olyan metropoliszokkal, mint: Athén, Isztanbul, Bukarest, Budapest, Bécs, Belgrád, Szófia – csupa „B”-betűs Duna-parti fővárosok! Az a Balkán az én hazám tehát, melynek déli csücske a Pelloponészoszi- félsziget, északon a Kárpátok-hegység, nyugaton a szép lassan, de biztosan emelkedő vízszint (antarktiszi jégolvadás? Alpok gleccserolvadása? - ózonlyuk? környezetszennyezés? globális felmelegedés?) miatt süllyedő Velence az Adriával, keleten pedig Ogyessza a Fekete-tengerrel határolja. Nem is olyan rég még a SZU volt itt az úr, azelőtt az Osztrák-Magyar Monarhia, még előtte meg a törökök, még előttük a Római Birodalom... Nyugat-Európa nem nagyon tudta még ma sem beverni ide az igazi lábát...

  VálaszTörlés
 29. De azért nézd meg, hogy... Most nemrég két marosvásárhelyi magyar fiatalember biciklin és sátorral körbepedálozta Európát, null lóvéval zsebükbe, csak úgy, haveri alapon! – A Vásárhelyi Hírlap rendszeresen tudosított színes fotóikkal az utukról!

  VálaszTörlés
 30. Gondoltam, hogy nem a volt kommunista RMDSZ-es, nyugdíjasoknak író, nyugdíjukat váró, szűkagyú, betokosodott, csökevény Népújság újságírói írtak róluk!

  VálaszTörlés
 31. Éveken át közölték a cikkeid, most meg így ócsárlod őket?

  VálaszTörlés
 32. Azóta többször is megváltozott a szerkesztőség! No meg az irányelveik is! Hidegológusokk irányelvei, melyeknek kereteibe nem mindig férnek be az én cikkeim...

  VálaszTörlés
 33. Észtországot, Lettországot, Litvániát pedig nemrég néhány marosvásárhelyi magyar rádiós saját autójával járta be, készítettek is erről egy külön adást...

  VálaszTörlés
 34. Hát igen... Jó, persze, azért Észak-Európáról én sem mondtam még le teljesen: ott van a Jűtland-, no meg a Skandináv-félsziget...

  VálaszTörlés
 35. Ha-ha-ha! Az északi sarkkör örök hótakaróján túl már senki sem lakik, hanemha nem legfennebb Mikulás a Lappföldön! Aztán a Skandináv-félsziget olyan magas, a tenger vízszintje feletti 2.ooo méter magasságot meghaladó hegyvonulattal rendelkezik (mint a Balkánon a Kárpátok), megint egy teljesen lakatlan vídék! Az Északi-tenger kőolajából dúsgazdag norvégok (akik megint a Rekordok Könyvébe szerepelnek, mint a világon a legtöbb pénzt humanitárius célra befizetők az ENSZ kasszájába) és svédek (bár országaik területe nagy, mégis lakosságuk száma kicsi) határvidékén pedig egymást, történelmi okokból, kisebbségeik ürügyén, marják, mint bármely szomszédos nemzetállam itt Európában (nemcsak a Balkánon)... A Jűtland-félszigeten lévő Dánia, mint a világ jóléti államainak Rekordok Könyvében is szereplő mintaállamában pedig... magasabb az öngyilkossági ráta, mint a Székelyföldön... Ha-ha-ha!

  VálaszTörlés
 36. Komp? Milyen komp, te? Az már rég történelem! Koppenhága – Malmő között híd van a tengerszoros fölött, autópályával, dupla, villamosított, önműködő térközjelzőkkel ellátott, 12o km/ó-s sebességet megengedő vasútvonallal, s 1oo év garanciával!

  http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%98resund_Bridge

  http://www.youtube.com/watch?v=fuFd_4QQe6Q

  VálaszTörlés
 37. No, annyira azért nem kell elkeseredni! Jézus Krisztus mondta a mezei prédikációban, hogy boldogok a szegények.

  VálaszTörlés
 38. Milyen szegények, te?

  VálaszTörlés
 39. Na, neee... Hagyjuk a bele- és/vagy félremagyarázásokat, és vegyük csak szépen szó szerint! Ki a szegény? Európában mindenki, aki a havi ezer euró nettót nem keresi meg! Vagyis országunk két harmada! Igen.

  VálaszTörlés
 40. Jézus Krisztus?... Szifilizált szkizofrén világunk őt is valami görög mitológiának fogja fel, mint ahogy a hallgatólagosan neonáci-szimpatizáns nyugat-európai világunk a II. világháború gázkamráit is... Nem tudják felfogni, mi a Biblia, mi a történelem-tankönyv, sokan még a földrajz-tankönyvet is mesének tartják azokról a távoli tájakról, soha nem látott vídékekről, amit legfennebb nyugdíjas korukba fognak majd megnézni nyugdíj híján valami öregotthonba a National Geographic-tévécsatorna nyugdíjas kábeltévé-csomagjában... Persze, ez az ők bajuk... Jajuk... Isten nélkül is le lehet élni egy életet, de minek? Isten ellenében azonban túl sokáig senki sem szökdécselhet, legfennebb saját elmebetegségének rabjaként... Sokat nincs mit vitatkozz velem e témában, Isten létének bizonyítását megtalálod a magyar wikipédia „Isten” szócikke alatt, de tanítják a suliba is, akár a vallás-, akár a filozófia-órákon, és emígyen tehát megtalálod a középiskolai tankönyvekbe is...

  VálaszTörlés
 41. A farizeusok már az I. században, a Közel-Keleten is, Jézus Krisztus korában és helyszínein (ma Izrael), kortársaként, csak a pénzt szolgálták, őt pedig csúfolták, ahogy az őt követőket is. Nem szolgálhat két úrnak senki sem. Lehet-e valaki kapitalista is és keresztény is? Sokan valóban farsangi maszkabálként élik meg a kereszténységet, tessék megnézni a transzilvanelit maffiát (és nemcsak őket): miközben jól megszedik magukat, legalizált rablás révén, egész nap csak keresztény jámborként ezen értékeket álhirdetik az általuk megvásárolt és fenntartott médiákban a kirabolt pór népnek, maszkban tetszelegve önmaguk előtt is, miközben éjjelenként levonulnak hadvezéreik titkos találkozóikra, kaszinózni, s zsák pénzeiket talicskával szétosztani: ki bír galádabbul markolni. Darvinisták ezek, nem keresztények!

  VálaszTörlés
 42. Pál, aki személyesen is ismerte Jézus Krisztust, aki utólag, miután megtért, tanítványává fogadta, kb. 4o-6o körül, kb. 4o-6o évesen, bejárta, hát ha az egész Balkánt nem is, de Görögországot (és annak szigetvilágát, sőt fővárosát, Athént is), Macedóniát (és annak fővárosát, Thesszalonikát is) mindenképp, tehát elég közel járt hozzánk...

  VálaszTörlés
 43. Mit csináljanak szegény székely szellemi nyomorékok? Számukra csak a Székelyföld a világ: ott születtek, ott élnek, és ott is halnak meg, a saját euroregionalitásukat nem voltak képesek kiharcolni, miközben a Székelyföld határainak széleiről Trianon óta folyik az államilag támogatott, erőteljes és sikeres, hatékony elrománosítás, orruk hegyénél tovább már nem látnak semmit! Ezért nevezik saját magukat góbéknak! 12 év suli nem elég nekik, hogy az ország nyelvét (vagy saját magyar anyanyelvük helyesírását, irodalmát) megtanulják, inkább kínlódnak senki által sem használt róvásírást megtanulni! Őshazájukba, Magyarországon is csak egyszer voltak, annak is a fővárosában, Budapesten, a keresztény európai államalapító Szent László ereklyéit megtekinteni az Országházban, alig egy hetet, turistaként, de a magyar állampolgárság egy életen át a fiókjukba hever...

  VálaszTörlés
 44. http://infografika.transindex.ro/?infografika=52013. november 1. 14:54

  Az elmúlt évadban a szatmári színháznak volt a legtöbb nézője az erdélyi magyar színházak közül. A szatmárinak meg a csíkszeredainak, és semmiképp sem a kolozsvárinak meg a sepsiszentgyörgyinek!

  VálaszTörlés
 45. Már ez igaz! A kolozsvári, no meg a sepsiszentgyörgyi színházak "művész"-színháznak defineálják identitásuk, ott is voltak Bukarestben az FNT-n! Kolozsvár egy Tompa Gábor-rendezte Caragiale-farce-al, Sepsiszentgyörgy pedig egy Bocsárdi László-rendezte Molière-komédiával (amit, sajnos, két szünettel játszanak...)

  VálaszTörlés
 46. A www.fnt.ro honlapot böngészve azonban ott voltak még Marosvásárhelyről, és Temesvárról is!

  VálaszTörlés
 47. Igen. Néha-néha, nagy ritkán, szökőévenként talán, még más erdélyi magyar színházak is képesek létrehozni I. osztályú előadásokat! A temesvári Gardéniát jómagam is láttam, és nekem is pont annyira megtetszett, mint Alice Georgescu színikritikusnak (szorítok is szülővárosom magyar színházának, jelenlegi direktorának művészeti programja mellett), aki erre a színházi fesztiválra (Romániában a legrangosabbra) meghívatta! Sajnos lelkesedésem alábbhagy a marosvásárhelyi Bánya-trilógia esetén, amit - minden Kritikus-Díj érdeme ellenére - sajnos román-magyar szótár nélkül nem lehet megérteni. De talán ez is célja az előadásnak: a bilingv multikulturalitás, a finomvegyes zakuszka, hisz a Székelyföld "fővárosában" fekete március óta ez csak egy egyre erősbödő téma... Amin lám: sikeresen lehet is lovagolni akár lokálteátrális körökben is' (emlékezzünk csak, néhány éve a Yorick 2o/2o c. I. osztályú előadásra)

  VálaszTörlés
 48. Vajon mennyi pénzt zsebelt be titokban Székely Csaba drámaíró a Roşia Montană Gold Corporation bányavállalkozástól, hogy a bezárt bányafalvak lesújtó állapotának bemutatásával hallgatólagosan a bányák újra- megnyitása felől agitál Bányatrilógiája által úgy Romániában, mind Magyarországon, amikor a Greenpeace, akinek környezetvédelmi kérdésekben a világon mindenhol igaza van, e bányavállalkozás ellen gyűjti az aláírásokat!

  VálaszTörlés
 49. Kedves névtelen, ezzel a kérdéseddel kérlek fordulj bátran a színház igazgatójához, én ilyen adatokkal nem rendelkezek.

  VálaszTörlés
 50. Hümmm-hümmm-hümmm... A legdrágább jegy most Bukarestben az FNT-n, azaz a (Festivalul Naţional de Teatru) Ion Luca Caragiale Román Nemzeti Színházi Fesztiválon (értsd: Romániai Országos Színházi Talállkozón), az 74,2o lej, az Odeon Színház Majestic-termében Euripidész Trójai nők c., Andrei Şerban-rendezte jászvásári Román Nemzeti Opera előadása.

  VálaszTörlés
 51. Árpád, Árpád!... Miért csodálkozol úgy Székely Csaba Bányatrilógiájának sikerén? - Hisz jelen pillanatban Budapest lakosságának körülbelül a fele erdélyi menekült! - Akkor meg'???

  VálaszTörlés
 52. Okés. Akkor most itt van ez a lista, több mint tíz évre visszamenőleg, a Magyarországról (és Romániából) Oscar-díjra jelölt filmekkel. Szerény véleményem szerint más kortárs magyar (és román) filmek megtekintésével nem is érdemes fáradozni!!! A listáról kiderül azon kortárs filmrendezők neve is, akik ma I. osztályú filmeket tudnak készíteni... - Amit "-"-al jelöltem, abban az évben, minőség hiányában, nem jelöltek Oscar-díjra filmet... Amit "(x)"-el jelöltem, azokat én már láttam. És te? Melyeket nem láttad még?

  2013 Szász János: A nagy füzet
  2012 Fliegauf Benedek: Csak a szél
  2011 Tarr Béla: A torinói ló (x)
  2010 Hajdú Szabolcs: Bibliothéque Pascal (x)
  2009 Goda Krisztina: Kaméleon (x)
  2008 Bollók Csaba: Iszka utazása
  2007 Pálfi György: Taxidermia (x)
  2006 Hajdú Szabolcs: Fehér tenyér (x)
  2005 Koltai Lajos: Sorstalanság (x)
  2004 Antal Nimród: Kontroll (x)
  2003 Fliegauf Benedek: Rengeteg (x)
  2002 Pálfi György: Hukkle (x)
  2001 Sopsits Árpád: Torzók (x)
  2000 Gödrös Frigyes: Glamour

  Sajnos 2000 előtti adatokkal nem tudok szolgálni... (Magyarországon már a középiskolákban tanítják a film művészetét, pont úgy, mint a zenét, irodalmat, stb...) És hogy politikailag korrekt legyek:

  2013 Poziția copilului, de Călin Peter Netzer (x)
  2012 După dealuri, de Cristian Mungiu
  2011 -
  2010 Morgen, de Marian Crișan (x)
  2010 Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Șerban (x)
  2009 Polițist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu
  2008 -
  2007 Restul e tăcere, de Nae Caranfil (x)
  2007 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu (x)
  2006 Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, de Cătălin Mitulescu (x)
  2005 Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu (x)
  2004 Orient Express, de Sergiu Nicolaescu
  2003 -
  2002 Filantropica, de Nae Caranfil (x)
  2001 -
  2000 -

  Több közülük fel van téve a youtube-ra, de a Csak a szél-t, meg a Poziţia copilului-t például most fogják Marosvásárhelyen a Kultúrpalota nagytermébe levetíteni néhány nap múlva az Alternatív Nemzetközi Rövidfilmfesztivál keretébe... Remélhetőleg nem a google-translate-tel készült román feliratozással...

  Nemzetközi fesztivál nemzetközi repülőtér nélkül? Talán csak papíron! Mert a valóságban nem az!

  Az úr Isten áldja meg azokat, akik a youtube-ot kitalálták, megcsinálták, és működtetik! (hogy nem kell ilyen-olyan illegálisan letöltögetni a filmeket) ...és az imdb-t is... Nem is kell így moziba, filmklubba járni, dvd-t se vásárolni! ...és nem kell filmkölcsönzőbe se menni, sőt, a tévéprogramokat se kell lesni, hogy mikor közvetítik a filmet!

  VálaszTörlés
 53. A filmművészeti műalkotás recepciója szempontjából azért mégiscsak a mozi lenne az igazi!

  VálaszTörlés
 54. India, területét tekintve a világ VII. legnagyobb országa, 1 milliárd fölötti lakosságát tekintve pedig a világ II. legnagyobb országa, egyetlen mozival sem rendelkezik. Az emberek otthon a tévébe nézik a filmeket! A Székelyföld sem különb! Ha jól tudom, már csak Marosvásárhelyen van még mozi, a többi mind csődbe ment, vagy az épületeket visszakapták a kommunizmusban megfosztott volt tulajdonosok.

  VálaszTörlés