Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 1., vasárnap

Erkel Ferenc: István király

1885. Az eredeti, ötfelvonásos operát, az elejétől a végéig, az összes szereplővel, jelenettel, soha nem játszták. Csak ilyen-olyan fércelt, rövidített, átírt, kijavított, kihúzott, módosított, stb... (magyarul mondva: elrontott) változatait! Nyomtatásban sem jelent még meg. No bezzeg a Szörényi – Bródy-féle 1983-as, mitologikus-ikonikus-szakrális-fétisizált-historikus-nemzetstratégikus, Koltay Gábor-rendezte rockopera! Arról még filmváltozat is készült az Illés-együttessel, amit évtizedek olta hogy minden augusztus 2o.-án közvetítenek a magyar nemzeti tévécsatornák, hogy mindenkinek a könyökén is már csak ez jön ki... Erkel Ferenc István királya azonban - mértékadó körök szerint - minőségében, sok muzikológus szerint tehát, talán még a Bánk bánjánál is jobb (ami egyébként – tiszta véletlenül – egyben a magyar operairodalom legjobb operája is, nem mellesleg még világhírű is). A Margitszigeti Szabadtéri Színpadról a magyar nemzeti tévécsatornák által is közvetített, Nagy Viktor-rendezte változat sem volt az eredeti! Mit szeretnék tehát én (is)? – Az eredeti, mindezidáig soha nem játszott ötfelvonásos (hosszú, de az nem gond, Wagner operái is hosszak, oszt mégis végignézik, minden unalom nélkül, nemcsak a németek, mert olyan jók) opera előadását, az elejétől a végéig, az összes szereplővel, jelenettel, hol is? – Már mondják nálam okosabbak, hogy ezzel lenne jó újra megnyitni az Erkel Színházat... Én viszont ennél tovább megyek! Milyen szép lenne Erkel Ferenc István király c. operáját is operafilmként megcsinálni, de az eredetit, mind az öt felvonást, az elejétől a végéig, az összes szereplővel, jelenettel, úgy, ahogy Káel Csaba rendezte a Bánk bánt, tehát operafilmet csinálni belőle, az eredeti esztergomi helyszíneken, ahol az opera cselekménye játszódik, korhű jelmezekben, korhű (stilizált) koreográfiával... Ó! Ó! Ó! Nagyon nagy dolog leéndene-é ez? És egyben mily csodálatos is! Neki kéne fogni ez ügyben is dolgozni... Talán 2o14 augusztus 2o.-ra meglesz? Vagy várni kell még 128 évet?

Kárpótlásként itt láthatjuk a maga teljes egészében a rockoperát. (Az eredeti Erkel-műre még várni kell: nem tudni meddig...)


31 megjegyzés:

 1. XX. századi amerikai színházról átváltottál a... magyar „nemzetstratégiai” színházművészetre (ezúttal a vasutak témáját – ha ideiglenesen is, de – mellőzted) – nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi időben nagyon e témába vagy, mint valami Doktor Vidnyánszky Attila!

  VálaszTörlés
 2. Nem vagyok magyar állampolgár, tehát szavazati jogom sincs, ennek következtében nem lehet engem politikai részrehajlással vádolni. Szimpatizálás helyett inkább kritizálok, hisz egyik tábor 19, a másik 1 híján 2o – miközben egyik sem magyarabb a másiknál! Ám szerény meglátásaim szerint valóban kell(ene) létezzenek magyar „nemzetstratégiai” színházművészeti kérdések, melyekre tábortól függetlenül egy és ugyanaz kell(ene) legyen a válasz. Ha érettségi, akkor: Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája. Ha március 15, akkor a Káel Csaba-rendezte Bánk bán c. operafilm, este, fő műsoridőbe, a Duna TV-n. Ha augusztus 2o, akkor István király. 1983 óta a Szörényi – Bródy-féle, Koltay Gábor-rendezte rockopera. Ó! Ó! Ó! És 1885 óta Erkel Ferenc Bánk bánnál is jobb István király c. operájával mi leéndene-é?

  VálaszTörlés
 3. Hogyhogy mi lenne vele? Maradt kéziratban.

  VálaszTörlés
 4. Kész iratban?! Egy remekmű?! C-c-c!!!

  VálaszTörlés
 5. Milyen „nemzetstratégiai kérdés”, te? Milyen egy és ugyanazon válasz, te?

  VálaszTörlés
 6. Vörösmarty Mihály2013. szeptember 2. 17:24

  Hazádnak rendületlenűl
  Légy híve, oh magyar-.
  Bölcsőd az s majdan sírod is,
  Mely ápol s eltakar.

  A nagy világon e kívűl
  Nincsen számodra hely;
  Áldjon vagy verjen sors keze:
  Itt élned, halnod kell.

  VálaszTörlés
 7. Augusztus 2o.-án magyar ember az István király c. rockoperát nézi immár 3o esztendeje, függetlenül attól, hogy az idén éppen az RTLKlub adta élőbe Szegedről az Alföldi Róbert-rendezte változatot!

  VálaszTörlés
 8. Öt felvonás az négy szünetet jelent! Több mint egy óra csak a szünetekre fog elmenni!

  VálaszTörlés
 9. Igen, és? Baj? Este 7-től éjfélig van idő! Normális esetben egy szünet tíz percnél nem tart többet! De még ha reálisan ennek a duplájával is számolnál, hát még az is okés, értsd: nyugisan kibírható lenne...

  No persze posztmodern korunkban szünetet csak 1 ó. játékidő után kell tartani, előtte semmiképp se – és az a legjobb, ha a mű közepén van az egyetlen szünet. A mi esetünkben ez tehát a III. felvonás vége után lenne...

  S ha majd megcsinálják az operafilm-változatát, na akkor aztán azt reklám-szünet nélkül egyhuzamba közvetíthetik majd a mozik, és a Duna TV is!!!

  VálaszTörlés
 10. Marosvásárhelyen a Kultúrpalota 1oo éves fennállása alkalmából a Constantin Silvestri, csak papíron létező nemzetközi repülőterű, de Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében el fogják játszani ősbemutatóként (világpremierként) a Kultúrpalota megnyitására írt eredeti, ám végül kéziratban maradt, soha el nem játszott zenét!

  VálaszTörlés
 11. Nagyszerű! Alig várom! Vajon a Mezzo TV adni fogja-e élőben?

  VálaszTörlés
 12. Ha a nemzetközi repülőtere csak papíron létezik, aligha képzelhető ez el! Főleg, hogy a Székelyföld „fővárosa” autópályán sem érhető el!

  VálaszTörlés
 13. Hát akkor munkára fel! Ki is nyomatja oda a nagy lóvékat?

  VálaszTörlés
 14. A Maros Megyei Tanács!

  VálaszTörlés
 15. Hát létezik még olyan? Azt hittem, hogy a megyéket már rég felszámolták és létrehozták helyettük a történelmi eurórégiókat! No mindegy is! Hadd csak kínlódjanak még ezzel, rágódván kérődzve! Még ellesznek hosszú évekig ezen, minthogy az ország kormányzásával foglalkoznának inkább... Szóval végülis tehát ők nyomják a lóvét! És miolta is?

  VálaszTörlés
 16. Hirtelen most nem tudnám neked pontosan megmondani, de évtizedek óta! Nagy maffia van ez ügy körül is, mint bármely nagy ügy körül ez országban!

  VálaszTörlés
 17. S még jó néhány évtizedik dolgoznak majd rajta (évi 1 métert), hahhh! No hagyd csak, Frundának jó lesz az Strasbourgig fapadoson, ha már autópálya nincs...

  VálaszTörlés
 18. Autópálya? Marosvásárhelyt NEM érinti semilyen európai közlekedési folyósó! Mégis van autópályája: papíron! De hol a valóságban is: csak nagy NVA-kölcsönök árán (gyerekeid jövője: rabszolgaság)! Én nem is tudom kik voltak azok az őrültek, akik ide autópályát rajzoltak be a térképre! Nagyon jól teszik, hogy nem építik meg mifelénk! No, hagyd csak! A fapados... Jó lesz az még a havi ezer euró nettós narkóbellázó transzilvanelit maffiának Bukarest és Budapest között cocokázni... Még egy-egy Hawai-nyaralás is befér közibük! Ha egy Boeing ide nem is tud leszállni’

  VálaszTörlés
 19. Bő ing? Ebbe a sűrű Nyárád-menti kombi-ködfüstbe? Minek neked az? Annyira szorít?

  VálaszTörlés
 20. Hát ha ezek megcsinálnak itt még egy fekete márciust (a Zsíl-völgyi bányászokkal), tudjak gyorsan Budapestre menekülni!

  VálaszTörlés
 21. Budapest fele már így is tele van erdélyi menekültekkel, te!

  VálaszTörlés
 22. Az jó! Legalább ott is otthon érezhetem majd magam!

  VálaszTörlés
 23. Kinek kell ide autópálya?

  Biciklit tégy segged alá,
  S úgy tekerd magad világgá,
  Gigágá, vIlÁggÁ

  Budapestig meg se állj,
  Magyar állampolgárságod vár!
  Gigágá, 'polgárságod vár!

  VálaszTörlés
 24. http://www.hetek.hu/belfold/201308/istvan_az_aktualizalt_kiraly

  http://www.hetek.hu/belfold/201308/szent_istvan_ellentmondast_nem_turo_hatarozottsag

  VálaszTörlés
 25. Az úr Isten áldja meg azokat, akik a számítógépet, a világhálót, a youtube-ot kitalálták, megcsinálták és fenntartják! Az úr Isten áldja meg azt is, aki az 1983-as István király c. rockoperát angol felirattal a youtube-ra az elejétől a végéig egy részbe feltette!

  VálaszTörlés
 26. Marosvásárhelyt ugyan nem érinti semilyen európai közlekedési folyósó, ám az RMDSZnek fixa ideája, hogy a többségében magyarok által lakott Székelyföld központjába az autópályát bármi áron behúzza, merthogy bődült meglátásai szerint ez hozza majd a nagy székely góbékat megváltó fejlődést, miközben szánt szándékkal nem hajlandó észrevenni, hogy nemzetközi repülőtere (+ ipari park + cargo + RO-LA) 23 éve csak papíron az. Mivel 23 éve az ország kormányai egyik a másik után elodázzák a gazdasági fejlődéshez szükséges elengedhetetlen európai reformok életbe ültetését, sajnos az ilyen utópisztikusan grandomán tervek kivitelezése csak külföldi kölcsönökből lehetséges, ami eladósodáshoz vezet, nyugati kivándorláshoz, hovatovább az ország elszegényedéséhez, a nyomorultak szemétdombradobásához, a magyarok elcigányosodásához, a külvárosok lezülléséhez, elterjedéséhez és szemétdombbá válásához, nem utolsó sorban a gyerekek jövőjének rabszolgasorsba való erőszakolásához.

  VálaszTörlés
 27. Azt az angol feliratozást a google translate... Jó lesz azt legalább egy komoly angol (és latin) irodalom- és nyelvtanárnak kijavítania! Mert az... olyan... rossz...

  VálaszTörlés
 28. Sok román elit-politikus úgy látja még ma is, hogy a verespataki aranybánya nyereségéből egycsapásra kifizethető lesz majd az ország összes adóssága. Utópisztikus magasságokba hágó optimizmusuk tébolyult őrületében túl könnyen igyekeznek elfelejteni, hogy nemrég volt egy nagybányai ciánkatasztrófa, mely a fél Magyarországot beszennyezte, legalábbis a Tisza-mentét... "De la Nistru pân' la Tisa"? A pénz nem minden! (hisz akár el is temethet) A Greenpeace-nek környezetvédelmi kérdésekben a világon mindig mindenhol igaza van. Benne van az iskolai tankönyvekben is. És végülis a Tízparancsolatban is: a VI. parancsolat tiltja a gyilkosságot. A környezetszennyezés márpedig ezzel ér fel - a minket körülvevő természet, az élő világ pusztításával. Bizonyára ha a Colentina- vagy a Dâmboviţa-folyókon vonult volna le ez a környezetvédelmi katasztrófa, sokkal könnyebben megvilágosodnának a mára már mindenhez, csak az ország gazdasági előmozdításához nem értő, bukaRESTi politikusok. Pedig olyan egyszerű lenne, semmit sem kellene kitaláljanak, csak az európai házi feladataikat kéne már megcsinálják, ha 23 év késéssel is...

  VálaszTörlés
 29. A mi posztkommunista balkáni politikusaink megtérése: fából vaskarika - soha be nem következhető utópia! Túlságosan ne reménykedj megtérésükbe! Már volt az 197o-es években egy, a fél fővárost elpusztító földrengés, a helyzet túl lényegesen azóta sem változott, mint ahogy néhány évvel ezelőtt gáz nélkül maradtak több napra is télen a nagy fagyba, de még ettől se jött túlságosan meg az eszük... Ők csak a mában élnek, lopott milliárdjaikban úszkálva, a holnap nem érdekli őket, hisz gyerekeik nincsenek, honnan is lennének ezeknek az impotenseknek?!

  VálaszTörlés
 30. "...a nyomorultak szemétdombradobásához..." Utazások egy szerzetessel: I. rész: http://hu.gloria.tv/?media=111033, II. rész: http://hu.gloria.tv/?media=111036, III. rész: http://hu.gloria.tv/?media=111035.

  VálaszTörlés
 31. Kedves Árpád!
  Az István király után kutattam a neten, és megtaláltam egykori blogbejegyzését.
  Februárban megjelent a teljes opera CD-n, az MTI leadta, 4-én (ááááprilis nééégyről szóóóljon az ééének) sajtótájékoztatót tartottunk.
  A honlapomon a zenei írások menüben találhat anyagot, ha érdeklik a részletek.
  http://kassai-istvan.hu
  A www.momus.hu portálon musicus2 név alatt Erkel ügyben boxolok néhány éve, a háttérről olvashat ott is.
  Az István király a lemezkiadó honlapján
  http://www.naxos.com/catalogue/item.asp?item_code=8.660345-46
  Ebből a felvételből trackenként 30-30 másodperc hallgatható itt:
  http://www.classicsonline.com/catalogue/product.aspx?pid=2003324
  A magyarországi terjesztő címe: mespur@t-online.hu Urbán János MEVEX Kft.
  A Magyar Katolikus Rádió felvette a 2013 május 20-i előadásunkat (teljes mű!), de sajnos, már nincs meg az internetes archívumban.
  Üdvözlettel: Kassai István

  VálaszTörlés