Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 1., csütörtök

XX. századi amerikai színház

a) drámaírók: Thornton Wilder, Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller, Edward Albee, Neil Simon 
b) Living-Theatre és Off-Off-Broadway mozgalom: La Mama Experimental Theatre Club, Open Theatre, Performance Group, Bread and Puppet Theatre 
c) happening – fluxus – performance 
d) Robert Wilson képszínháza 
e) musical: Porgy & Bess, West Side Story, Hair, Godspell, Jesus Christ Superstar, Grease, The Wiz, Cabaret, Chicago, My Fair Lady, A Chorus Line, Evita, Cats, Phantom Of The Opera, Les Misérables, Miss Saigon, Fame, Rent

79 megjegyzés:

 1. Doktor SzínHázTörtÉnÉsz2013. augusztus 2. 16:10

  Bibliográfia – alapmű: Peter Simhandl: Színháztörténet, Budapest, Helikon Könyvkiadó, 1998, fordította Szántó Judit

  VálaszTörlés
 2. székely góbé – színész-jelölt2013. augusztus 2. 16:14

  De tanár úr, kérem! A wikipédiát, a youtube-ot használhatjuk-e?

  VálaszTörlés
 3. Mi akar ez itt lenni? Valamiféle vicc, újabb lüke tréfa, szatirikus paródia, és végülis kire célozva? A székelyföldi főváros színi-iskolájának “Vivat Academia / Vivat Professores”-re célozva? S hát azt meg hogy? Egy pamflet? Miféle is? Fel nem tudom fogni! Te mondd meg nekem! És ó! Majdnem elfeledtem! Miért írsz magyarul?

  VálaszTörlés
 4. I’m not writing only in Hungarian! I’m also writing in Romanian and French too, if it’s necessary! So… Well, I guess that’s it: I’m not a native English, I’m not even living in England, I never was there! Oh, and I'm not an English Teacher, as you! Therefore my English it's not so perfect, as yours!

  VálaszTörlés
 5. Nem is igazán értem városunk színháza miért mellőzi az amerikai színházat? – Pedig hát van annyira jó, hogy műsorra tűzhető legyen!

  VálaszTörlés
 6. Nemrég volt műsoron a My Fair Lady Harsányi Zsolt rendezésében!

  VálaszTörlés
 7. A Májferlédi? Na jaj, igen, ó, hát persze...

  VálaszTörlés
 8. Na ugye! Kukurigú! Húúúúúúúúúú...

  VálaszTörlés
 9. Elad: Arthur Miller: Drámák (Az ügynök halála, A salemi boszorkányok, Pillantás a hídról, Közjáték Vichyben, Alku), Budapest, Európa Könyvkiadó, 1997

  VálaszTörlés
 10. http://szinhaz.hu/musical/53059-a-porgy-es-bess-az-amerikaiak-bank-banja

  VálaszTörlés
 11. "Vivat Academia! Vivat Professores!" - Az idén (nem az első esztendő, hogy) ismét pótfelvételit hirdet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Az okok ugyanazok: a szakma (és egyben oktatásának) devalválódása... Mint egyébként sajnos nagyjából minden, ami ebben az országban (még) van... Én nem látok már más megoldást, mint a kivándorlást.

  VálaszTörlés
 12. Ott a haza, hol a haszon.

  VálaszTörlés
 13. ... - mondta Biberakk, a német, egyedül gondolkodva a Bánk bán I. szakaszában Ottó ürügyén ("Biberakk, Biberakk / Ottó fasszát Mellindába rakk"), hogy saját fajtájához, avagy a Petur (s Bánk?!...)-vezette felkelő magyarokhoz húzzon inkább. Ehhh!!! Hogy azt a havi ezer euró nettós narkóbellás transzilvanelit jóléted a Székelyföld "fővárosában" a csillagközi ledérhölgyek társaságában a Laci csárdában ebédeld flekkenként minden nap meg, te, névtelen, ki lépten-nyomon engem ijesztgetsz!

  VálaszTörlés
 14. profit-próféta, próféta-profit, ó ó ó, bár pro fitt lennél inkább itt, mint valami rimánkodó víg giliszt'

  VálaszTörlés
 15. Az, az! Dante Etnád! Etnád Dante!

  VálaszTörlés
 16. Egy év Észak-Amerika! Ott élni, ott dolgozni! Az kéne mindenkinek! Én mondom neked, haver, nekem elhiheted: kész egészség!

  VálaszTörlés
 17. „Ott a haza, hol a haszon.” Na ja, persze! – Biberakkal tudod mi lesz? – Leszúrja Ottó a III. szakasz záróképében! :-(

  VálaszTörlés
 18. Az lehet, hogy leszúrják, de attól (az őt formáló színész) még az előadás végéig ott kell legyen a színházban a jelmezében, hogy az előadás végén a tapsra kiállhasson! :-)

  VálaszTörlés
 19. Ha jól megnézzük, a "Bánk bán"-ban mindenkinek tragikus sors jut ki osztályrészül! Én most helyszűke miatt nem fárasztalak minden szereplő sorsát prezentálva, csak a 3 női szerepről írom itt neked most gyorsan le: Izidóra a III. szakaszban engedélyt kér királynőjétől, GertRÚTisztől, hogy visszamehessen haza Németországába (végül mégse megy vissza). Az ok: Ottó megerőszakolta a Biberakk által előzőleg adott (mert kért) altató beadása után Mellindát! Az az Ottó, akibe Izidóra szerelmes volt. Egyébként Izidóra szerint: „Hazámba vágy a szívem, és az ott vagyon, hol a holtteste nyugszik annak, akinek az életem s lelkem felébredését köszönöm.” – Ezt csak azért, hogy kontrasztba legyen Biberakk aljas szavaival. GertRÚTiszt, amint tudjuk, Bánk leszúrja a IV. szakasz záróképében – „önvédelemből” . Mellinda pedig, aki egyébként spanyol származású, miután Ottó altató hatása alatt megerőszakolta, s országlátó körútjáról férje, Bánk hazajőve fiát elátkozza, és az őrület határán Tiborc kíséretével menekül a Petur-vezette felkelés elől, Ottó rájukgyújtja a házat, Tiborc ugyan még kimenekíti, de füstmérgezésben meghal a IV-V. szakasz közötti szünetben.

  VálaszTörlés
 20. A "Bánk bán"? – Egy eléggé idegengyűlölő darab: szó szerint ócsárolja (gyűlöli) keményen és végig a németeket, zsidókat. S bár Mellinda spanyol származású, furcsamód a spanyolokat egyáltalán nem szólja meg senki a drámában.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Térjünk még egy kicsit vissza a Bánk bán „xenofóbiája” (idegengyűlölete) témájához, csak a pontosság kedvéért! A III. szakaszban (felvonásban) panaszkodik Tiborc Bánknak, miszerint a Magyarországot erőszakosan elnyomó és kirabló idegen német uralomnak: „Sok pénzre van szükségük: és mivel mi annyit adni nem tudtunk, tehát sovány nyakunkra izmaelitákat (ARABOKAT) ültettek – ez már égbekiált.” Néhány percre rá, még ugyanebben a jelenetben pedig azt mondja Tiborc ezekről a Magyarországot erőszakosan elnyomó és kirabló német idegen uralkodóházat szolgáló adószedő arabokról, hogy: „Tulajdonképpen tán nem is lehetne embernyúzóknak nevezni,– nyúzásra bőr kívántatik, holott azt a merániak (németek) maguk lehúzták már csontjainkról; így tehát ezek a húsba kénytelenek bemetszeni – Igaz, hogy a metéltetett sikolt; de hisz’ arra nem szükség hallgatni, csak haszon lehessen.” Durva. Durva. Nagyon durva. Arabokat az idegen német uralom adószedőinek, hovatovább gyilkos adószedőiknek (profitáló embermészárosoknak) nevezni... Ma sincs ez túlságosan másként... A külföldi banki világ, mely a kis országok fölé emelkedve az idegen nagyhatalmak parancsára cselekszik: csődbe visz bárkit, akit akar... C-c-c!!! A Bánk bán 182o-ban íródott. Mégis mintha a tegnap írta volna ezeket a sorokat a szomszédunkban valaki a titkos füzetébe a fiók mélyén...

   A IV. szakaszban, miután Bánk elátkozza Melinda jelenlétében a saját egyetlen fiát, Somát, Melinda Gertrúdisztól kéri számon azt, hogy Ottó őt (Biberakktól kierőszakolt hevítőporokkal) elaltatása után megerőszakolta... Ekkor mondja Gertrúdisznak, hogy Bánk nemcsak Somát átkozza, hanem azt is, hogy ő spanyol: „Átkozza (Bánk) a szerette gyermeket (Somát), mert a bojóthi (spanyol) Melinda szülte azt.” Ezt azonban inkább Melinda valamilyesféle túlzott önvádjaként (őrületének előszeleként) lehet értelmezni, mert a dráma teljes egészét vizsgálva semilyen xenofób célzatú dramaturgiai funkciója nincs az idegen német uralom alatt lévő Magyarországba meghúzódó spanyol menekülteknek (Melindának és két, nála sokkal idősebb testvéreinek).

   Törlés
 21. A "Bánk bán"? – Nemzeti dráma, drága! Nem az idegeneket, hanem a Magyarország feletti idegen uralmat/hatalmat ócsárolja! – Lényeges különbség. (És nagyjából minden nemzetnek megvan az ilyesféle, idegen hatalmat/elnyomást/kiszipolyozást gyűlölő nemzeti drámája...)

  VálaszTörlés
 22. Na persze! Épp most olvastam a "Csongor és Tündé"-t, hát ez a Vörösmarty Mihály se külömb! Szó szerint ócsárolja a: tótokat, rácokat, zsidókat, cigányokat!

  VálaszTörlés
 23. Vörösmarty Mihály „xenofóbiája”? – Azokban az 1848-as, nemzetépítő, hazafias évtizedekben sokkal inkább pozitív nacionalizmusként (patriotizmusként) értelmezem, hisz 1831-ben, amikor megjelent ez a mű, Magyarország egyáltalán nem úgy nézett ki, mint ma, 2o13-ban, amikor majd' 1o milka mind csak tiszta magyar, és kész, semmi más, ugye... Tulajdonképpen a magyar nyelv csak 1844-ben vált hivatalos nyelvvé Magyarországon!... Keményen szapulja szó szerint a tótokat, rácokat, zsidókat, cigányokat. Vegyük sorra ezeket!

  Amikor a II. felvonásban Csongor találkozik Balgával, és barátságot kötnek, Balga mondja: „Jaj! Ne búsíts! Földem olyan, / Mint az árva TÓT deák. / Elfogadja a magot, / És terem, de nem gyümölcsöt, / Durva tüskét, rossz csalánt, / S háladatlan vad zabot.” Később meg Duzzog mondja Kurrahnak, Balgáról: „Kurrah, hátha megvakar, / Azt gondolja, hogy keszeg vagy; / S mint a TÓT, ha elszalajt, / Majd kiáltja: „Nem vakarlak, / Jöszte vissza! Keszegem.”

  A tót az a szlovákok és a szlovének korábbi külső neve volt (ma már, izé: Trianon óta már nem Nagy-Magyarország részei, hanem szomszédos országok), amivel a magyarok gúnyosan, megvető szándékkal illették őket, de ez – gondolom – mindenféle magyarázat nélkül kivehető a fenti idézetekből is. Még korábban a horvátokat is tótnak nevezték, de ez a megnevezés az ő esetükben hamarosan elmaradt. Több magyarországi település őrzi a tót nevet, legismertebb talán a Békéscsaba közelében levő Tótkomlós, ahol a Jadviga párnája c. Závada Pál-regény (és annak megfilmesített változata) cselekménye játszódik.

  A rác az tulajdonképpen Dimitri panziós a IV. felvonás elején, komikus figura, mai megfelelője: erdélyi menekült, aki vízzel hígított alkoholt szolgál fel, drágább áron (ismerős, mi?!). A rácok azok a török elnyomás elől menekültek Észak-Szerbiából (ma ez a magyarok-lakta Vajdaság) észak fele, azaz Magyarország déli részére, több település megnevezése őrzi nevüket, a legismertebb talán Ráckeve (ahova a budapesti Helyi Érdekű Vasút is kimegy a Boráros térről, és ez még egy kisváros, pont a Csepel-sziget legdélibb csücske), tehát a török elnyomás elől Magyarország déli részére került észak-szerb ortodox menekültek.

  Magyarországon ma már kevés tót, rác van. Szélsőjobbos körökben mondhatni, ez ma már nem „probléma”. Nagyjából már mind kihaltak és/vagy visszamentek a szomszédos őshazájukba: Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia... Az erdélyi menekültek viszont olcsó és magasan képzett munkaerőt jelentenek immár 23 esztendeje, fenntartják a lakosság majd' 1o milkás állandó szintjét (és a gazdasági élet mutatóinak állandóságát), még a belső népességfogyás (kevesen születnek és sokan vándorolnak el, nyugatabbra, meg sokan is halnak meg) ellenére is.

  VálaszTörlés
 24. Ugyancsak a IV. felvonásban, amikor Duzzog ellop egy kabátot egy zsidótól, hogy majd visszacseréljék az eredetileg Csongor és Balga által tőlük is elcsent csodaszerekkel, azt mondja Berrehnek: „Kis ZSIDÓtól vettem el, / A hideg már majd megvette; / Hogy ne fázzék, sárba tettem, / És nyakiglan eltemettem. / Hogy nyavalygott, mint üvöltött! / Mintha hátul metszenék.”

  Magyarországon ma már kevés zsidó van (szélsőjobbos körökben mondhatni, hogy Horthy Miklós jól végezte dolgát: az ő hatalma alatt a legtöbb zsidót innen vitték a haláltáborokba, Észak-Európában, a Jűtland- meg a Skandináv-félszigetekről – értsd: Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország – bezzeg egy zsidót sem vittek el – – – *** semmiképp sem értek egyet szobrával, hogyan vált lehetségessé egyáltalán a leleplezése? – és innen már csak egy lépés Wass Albert, Nyírő József, Szabó Dezső „a magyarság érdekében kifejtett hazafias közéleti tevékenysége” – miközben természetesen kétségbe nem vonható irodalmi értékük, csakhogy az iskolai tankönyvekbe nem lehet mindenkit erőszakkal betuszkolni ***), akárcsak az egész világon, nem is igazán érteni, miért irtják őket akár szélsőjobbos, akár a dzsihád (szélsőséges iszlamisták) által feltüzelt paramilitáris terror-szervezetek – bár, ha jól meggondoljuk, akkor a középkori, nyugat-európai, keresztény egyház több hullámban is keresztes hadjáratokat folytatott a Közel-Kelet irányába, ám soha ne feledjük: „aki fegyvert fog, az fegyver által vész is el”...

  Mondhatni, ez ma már nem probléma, de sajnos még mindig az, legalábbis amíg bizonyos szélsőjobbos körök vélt sérelmekért próbálnak ártatlan és tudatlan, békés állampolgárokat úszítani ellenük, nagy sikerrel igazából csak a magatehetetlen, nyugati elvándorlást fel nem vállaló, itthonmaradt, munkanélküli ifjúság körében. Nagyjából már mind kihaltak és/vagy visszamentek Izraelbe...

  Az V. felvonásban pedig Tünde egyenesen így szólitja meg Kurrah, Berreh, Duzzog-ot: „Keljetek fel, barna szolgák”, vagyis cigányok.

  Magyarországon ma is sok cigány van, akárcsak a Balkánon mindenhol. Mondhatni, ez egy balkáni probléma, és nem is pusztán posztmodern probléma, mert állítólag a középkorba jelentek meg itt Kelet-Európába. Jó lenne őket visszaküldeni mind Indiába, ahonnan jöttek, mi? (Ezt csak egy szélsőjobbos köröket posztmodernül ironizáló kérdésként kell olvasni!) De Párizs végülis azt teszi: „menjetek vissza oda, ahonnan jöttetek!”

  Természetesen könnyen elképzelhető, a korabeli nézők reakciója, mint egyébként a mai nézők reakciója is, ezekre a poénokra, melyeket meg is kell hagyni az eredeti szövegben éppúgy, mint annak mai előadásaiban is. Mert azt ugye tudjuk, hogy akkoriban a színház volt még az a fórum, ahol a viták lezajlottak a széles nyílvánosság előtt, akárcsak Periklész idején Kr. e. a IV. században Athénben Aiszkhülosz, Szofoklész, Euripidész idejében. És végülis hazánkban, még a múlt század nyolcvanas éveiben is, paradox módon épp a cenzúra miatt (vagy jobban mondva: épp általa) a színház volt az egyetlen hely, ahol a rendszer kritikája nyílvánosságot kaphatott. Ezért volt érthető azon évtizedek teltházas világa, minőségi drámaírása, no meg a tiltás miatti szórakozási lehetőségek hiánya. Mára ez már alaposan megváltozott: a széles körű nyílvánosság terepét átvette a média, szerte a világon: ez a politikai hatalom legtökéletesebb tömegmanipulációs eszköze. A színház elveszítette ezt a funkcióját, ezért ma már a színháznak nincs is igazán tétje. Legalábbis Magyarországon. Elgyengült, és még legjobb minőségében is olyan, mint egy természetvédelmi terület, vagy állatkert, vagy, ha úgy tetszik, múzeum.

  VálaszTörlés
 25. Hát ennél rövidebben már nem is lehetett volna! :-(

  VálaszTörlés
 26. Részlet készülődő dokk-tori dísz-szertációmból :-)

  VálaszTörlés
 27. És ha már itt tartunk, szólni kellene Madách Tragédiájának „xenofóbiájáról” is, nemde?

  VálaszTörlés
 28. Az ember tragédiájában, mint olyan, messze szó sincs semmiféle „xenofóbiáról”! A XII. (falanszter)-színben Ádám – Lucifer-dialógusa Francis Fukuyama A történelem vége szerint nyitja a képet (ez egyébként Lucifer erősebb álláspontja, lásd ma a globalizációt – míg Ádám Samuel P. Huntington A civilizációk összecsapása szerint gyengébben érvel, lásd ma a minden nyugati országban feltörekvő neonácikat):
  „ÁDÁM
  Mi ország ez, mi nép, melyhez jövénk?
  LUCIFER
  E régi eszmék többé nincsenek.
  Nem kisszerű volt-é a hon fogalma?
  Előítélet szülte egykor azt,
  Szűkkeblűség, versenygés védte meg.
  Most már egész Föld a széles haza,
  Köz cél felé társ már most minden ember,
  S a csendesen folyó szép rend fölött
  Tisztelve áll őrül a tudomány.
  ÁDÁM
  Beteljesült hát lelkem ideálja,
  Ez mind derék, ezt így kívántam én is.
  Egyet bánok csak: a haza fogalmát,
  Megállot volna az tán, úgy hiszem,
  Ez új rend közt is. Az emberkebel
  Korlátot kíván, fél a végtelentől,
  Belterjében veszt, hogyha szétterül;
  Ragaszkodik a múlthoz és jövőhöz;
  Félek, nem lelkesül a nagy világért,
  Mint a szülők sírjáért lelkesült.
  Ki a családért vérét ontaná,
  Barátjaért legfeljebb könnye van. –
  LUCIFER
  Eszményedet, mint látom, elveted,
  Előbb még, mintsem teljesülhetett.
  ÁDÁM
  Korántse hidd, de kandivá levék:
  Mi eszme az, mely a széles világot
  Eggyé olvasztja, mely a lelkesülést,
  Az emberszív e szent, örök tüzét,
  Mit eddig száz hitványsággal szított,
  S ábrándos harcra zsákmányolt ki csak,
  Nemesb célhoz vezérelendi végre. –’’
  És ne felejtsük el természetesen a III. (paradicsomon kívüli) szín nyitóképét se:
  „ÁDÁM
  Ez az enyém. A nagy világ helyett
  E tér lesz otthonom. Bírok vele,
  Megvédem azt a kártevő vadaktól,
  És kényszerítem nékem termeni.
  ÉVA
  Én meg lugost csinálok, épen olyat,
  Mint az előbbi, s így közénk varázslom
  A vesztett Édent.
  LUCIFER
  Vajh, mi nagy szavat
  Mondottatok ki. A család s tulajdon
  Lesz a világnak kettes mozgatója,
  Melytől minden kéj s kín születni fog.
  És e két eszme nő majd szüntelen,
  Amíg belőle hon lesz és ipar,
  Szülője minden nagynak és nemesnek,
  És felfalója önnön gyermekének.”
  Nagy, súlyos, igaz szavak ezek mind. Színpadra téve még nagyobb a hatásuk. De, amint az idézetekből is kitűnik, messze szó sincs semmiféle „xenofóbiáról”! Madách Tragédiája világdráma, aminthogy Vörösmarty Csongor és Tündéje is az. Előbbit a világon szinte mindenhol, utóbbit (egyelőre csak) Németországban, Bulgáriában vitték színre. A Csongor és Tünde 183o-ban íródott, Madách Tragédiája 186o-ban, Fukuyama könyve 1992-ben, Huntingtoné pedig 1996-ban, mi pedig most 2o13-at írunk.

  VálaszTörlés
 29. A Bánk bánban a spanyolokat nem szapulják, de egyáltalán nem. Több okból kifolyólag. A spanyolok (Mellinda és két testvére) ugyanis saját hazájukból menekültek Magyarországra (valami Petur-féle hasonló forradalom tört ki ott is), tehát nem idegen elnyomó uralom képviselőiként, hanem menekültekként vannak jelen a drámában (és Magyarországon). Aztán itt most nem ezen van a hangsúly, drámai funckiójuk igazából nincs is, a dráma világában nem is osztanak, nem is szoroznak semmit, mert a hangsúly a német elnyomáson van. És végülis Mellinda kívül-belül egy nagyon szép nő, senki nem meri bántani, főleg, mert Bánk Magyarország első embere még a német „megszállás” alatt is, de olyannyira, hogy mindenki fél tőle. (Ottó például el is fut tőle, de még GertRÚTisz is fél tőle – előzőleg túl veszélyesnek ítéli meg, és le is akarja szúrni férje, Endre távollétében)

  VálaszTörlés
 30. Milyen nemzeti dráma, te? A Bánk bánt játszták Olaszországba, Németországba – méghozzá nem is akárhol, hanem Berlinbe Max Reinhardték Deutsches Theaterében, Erkel Ferenc operáját pedig Oroszországba (Novoszibirszkbe - ez már Ázsia..., de Moszkvába is), a flamand (francia) Belgiumba (Gentbe), Finnországba (Helszinkibe) - ez már Észak-Európa, de nyelvrokon, Szlovákiába (Pozsonyba), a drámát pedig most fordították le horvát nyelvre, már meg is jelent nyomtatásban!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Novoszibirszk. A Nyugat-Szibériai Alföld és a Közép-Szibériai Fennsík határán, az Altáj-hegység északi lábainál fekszik, annak legmagasabb, 45o6 méter magas Beluha-csúcsának közeléből, a kazah-kínai-mongol hármashatár közelében eredő Obi-folyam mentén, metropolisz (1 milliónál több lakos) a Transzszibériai vasúton, félúton. Az Obi a Nyugat-Szibériai Alföld szinte teljesen lakatlan mocsaras vidékét szeli ketté északnyugat irányba az Ural-hegység északkeleti vonulatai felé sietve, míg saját öblén keresztül, de már az örök fagyot jelentő északi sarkkörön túl a Kara-tengerbe nem ömlik, nyugatra a Iamal-, keletre a Románia terültével megegyező nagyságú földgázmezőkben gazdag Gidanszki félszigetek által körbezárva. A Transzszibériai vasút Moszkvából halad az 55-ös szélességi fok mentén keletre, az Ural-hegységen át, Kazan, Szverdlovszk, Omszk, egymástól egyen-egyenként 777 kilóméternyire (ennyi a Bukarest – Minszk/Kijev/Ankara/Athén/Róma/München/Bécs/Prága/Berlin/Varsó közötti távolság is – ennyit tesz meg egy óra alatt egy utasszállító repülőgép) lévő metropoliszait érintve. Egyébként a Nyugat-Szibériai Alföld-, de a Közép-Szibériai Fennsík területe is egyen-egyenként akkora, mint Oroszország európai része, azaz mint Európa fele...

   Törlés
 31. Igen. Minden bizonnyal mint valami seggszpíri történelmi drámát látják...

  VálaszTörlés
 32. Ami nem feltétlenül kell rosszat jelentsen!

  VálaszTörlés
 33. Madách Tragédiájában Lucifer mindig erősebben érvel, legalábbis Ádámmal szemben. Ez egy konstrukciós elv, így halad a cselekmény előre! – Egyébként a mindennapi életben is így van ez: a kritikusoknak mindig igazuk van... A Falanszter-színtől pedig nem kell félni: Madáchnál egy utópisztikus szín – eredetileg a londoni színnel szerette volna befejezni a művet, lehet, hogy úgy jobb lett volna, nem tudom...

  Fukuyama-nak is milyen igaza van, amikor posztmodern (és ez minden bizonnyal egész XXI. századunkban ki fog tartani) világunk globalizációs elveként a határok leomlásáról, a demokrácia és piacgadaság, szép lassan, de biztosan az egész világra szétterjedő lehengerlő, megállíthatatlan folyamatáról ír! Olyan szép ez: soha meg nem valósulható utópia! A gond csupán az, hogy a valóságban – paradox módon – ennek ellenkezője történik: pont az, amit Huntington ír: ha csak itt Európát nézem: Észak Dél ellen, Nyugat Kelet ellen...

  VálaszTörlés
 34. Nem kell félni, csak kefélni! Jól van, kedves barátom, gyere menjünk a csillagközi ledérhölgyekhez szeretkezni!

  VálaszTörlés
 35. Pénzért? Nem gondolod, hogy a VII. parancsolat szerint az paráználkodás lenne? A partnerek számának növelésével egyenes arányban nő a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, vagy megint sörözni voltál éppen az anatómia-órádon a sarki kocsmába? Egy szeretőt tarts, egy egész életen át, ingyen, s az mint száz!

  VálaszTörlés
 36. Kit érdekel? – Mi úgyis mind bűnösök vagyunk! – És őket is Isten teremtette! Ők is Isten teremtményei! – Egyszer élünk!

  VálaszTörlés
 37. Van óvszer, az majd megvéd!

  VálaszTörlés
 38. Ma már az óvszer sem tud 1oo%-os biztonságot nyújtani! Ha egyszer Isten ítélete elkap téged, nehezen fogsz kezeiből szabadulni...

  VálaszTörlés
 39. Inkább az ő markai marcangoljanak, mintsem a Sátán, a Mammon, a Baál, az Aranybornyú, a Disznófejű Nagyúr, a Kőszobor, vagy ne adj’ a havi ezer euró nettós narkóbellázó transzilvanelit maffia!

  VálaszTörlés
 40. Na mi volt ez? Elszédültél az augusztus 2o.-i tűzijáték látványát követő pezsgőtől? C-c-c!!!

  VálaszTörlés
 41. Milyen Kőszobor, te?

  VálaszTörlés
 42. Hát Molière Don Juan c. komédiájának záróképéből…

  VálaszTörlés
 43. Az „deus ex machina” – drámakonstrukciós elv!

  VálaszTörlés
 44. A falanszter-szín az nem utópia, te, hanem fiktív jövőkép!

  VálaszTörlés
 45. A Sátán nem marcangol, hanem elveszejt! Olvasd Dante főművét, ő csak tudja, odaát kik kerülnek egyenesen a Pokolba, anélkül, hogy Isten színe előtt megítéltetnének!

  VálaszTörlés
 46. A Sátán csak azt veszejti el, aki őt választja. Isten viszont éltet.

  VálaszTörlés
 47. Nincs az az ország a világon, amelyik szeretné az idegen uralmat, mint ahogy nincs az a nép, mely előbb-utóbb ne kelne fel saját diktátorai ellen. A függetlenségi szabadságmozgalmak ezért minden nemzet történelmében szent ügynek számítanak, bár a kis országok nagy birodalmakba való bekebelezése elkerülhetetlen volt és ma is az... Hogy jó, hogy rossz, kiski döntse el ezt magában - én csak konstatálom: ez van.

  VálaszTörlés
 48. Kedves Árpád! Miért fárasztod magad elmebeteg névtelenekkel, mikor úgysem vagy te Jézus Krisztus? Megváltani nem fogsz te senkit! Akinek nem kell a józan ész, éljen a nélkül, ha tud úgy! Jobb, ha békénhagyod fulladozni őket a saját szarukba, csak nem akarsz velük együtt süllyedni?

  VálaszTörlés
 49. Azért van a rendőrség, hogy a gazembereket megfigyelés alatt tartsa, és a bűnözőket a megfelelő pillanatban lecsukja!

  VálaszTörlés
 50. ...”a megfelelő pillanatban”... ha-ha-ha, ez jó!

  VálaszTörlés
 51. Minden bűnöző akkor bukik le, amikor már elhiszi magáról, hogy annyira jó, hogy őt már a rendőrség se kaphatja el. Nincs bűnöző, akit ne csuktak volna le. Minden bűnöző azt képzeli magáról, hogy a rendőrség előtt egy lépéssel van – miközben végig a nyomában vannak, bilincssel kezükben.

  VálaszTörlés
 52. Mi is szeretjük ezeket az amerikai musicaleket, főleg ha magyar fordításban éneklik!

  VálaszTörlés
 53. Árpád, Árpád! Vigyázz magadra! Látod te is, hogy teli van ez a világ mindenféle gazemberekkel, bűnözőkkel! Ebbe a világba se egy terrorista, se egy neonáci nem tért még meg, a börtönbe se! Halált hirdetnek ezek mindhalálukig! És tesznek is e téren, mintha ez az általuk minduntalan hirdetett halál megváltoztathatná ezt a világot! Semmi más nincs már a fejükbe, a kereszténységnél, demokráciánál és piacgazdaságnál jobb világmodellt ők sem tudnak kitalálni... Neked, Árpád, viszont legyen elég a VI. parancsolat („Ne ölj!”), Isten fölé pedig ne is gondolj felemelkedni, mint terroristák, neonácik teszik az I. parancsolatba („Én vagyok az úr, a te Istened...”) ütközvén... Talán majd „pszihológus” beírja ide neked, hogy megtérésük pont olyan fából vaskarika, mint a „pénzért szerelem”, vagy prostituáltak, pornósztárok szerelme, a VII. parancsolat („Ne paráználkodj!”) szerinti bűnök.

  VálaszTörlés
 54. Csiáó idején voltak a legjobb börtönök: 3 x 3-as cella, kenyéren és vizen, a külvilágtól való teljes elzárás (égre néző rácsos kis ablak megengedve), még papír, ceruza, könyv se! Kivittek reggeltől estig Csatornát ásni! Ma is ilyen kéne legyen a börtön, és odatenni őket a Zsíl-völgyébe szenet bányászni! Akkor aztán mindjárt lenne egy kicsivel olcsóbb villanyunk, és lényegesen kevesebb bűnözőnk...

  VálaszTörlés
 55. Kétségtelenül szélsőséges nézet, de ebben egyetérthetek veled. A börtön egyeseknek ma háromcsillagos panzió, indiai vándornépeknek jobb, mint a szemétdombon a szelektív hulladékgyűjtés. És akkor az elmebetegekről még nem is szóltam, azokról, akik dicsőségként élik meg a börtönbekerülésük, míg előbb-utóbb fel nem akasztják magukat...

  VálaszTörlés
 56. A jungi arhetípusok egyike a szexuális megszállottság (értsd: biológiai kényszerűség) Az a potens férfiember, akinek nincs nője, az előbb-utóbb képes pénzével kimenni az utcasarokra, hogy befizessen magának egy éjszakára, amiből végülis csak egy óra lesz, de bizony oly igen könnyen meglehet egy egész életre szóló betegség... (Hollandiában például a mozgássérültek ilyen jellegű szexuális kielégítését hetente fizeti a kötelező állami egészségbiztosító alapcsomagjuk... Most ezt nem azért írom, hogy jó vagy rossz lenne, csupán konstatálom, hogy ez van, kiski döntse el ezt magában!) Nem kell túl sokat gondolkodni helyzetükön, már az mekkora kárhozat, hogy naponta más férfival legyenek minél rövidebb ideig minél nagyobb megaláztatás, gyalázat és fájdalom árán (durva, mocskos kezek között, szerelem nélkül), mindig idegenekkel, egyre kevesebb pénzért, őszinte és önzetlen szerelem nélkül, egész életen át tartó kezelhetetlen nemi betegségekkel, és minden nap újra és újra ugyanabban az ördögi körben forogva... Csak egy-egy eltévelyedett elmebeteg láthat bennük egy-egy angyalt! Extrém esetben meg lehet nézni a 2oo3-as, Patty Jenkins-rendezte Monster c. filmet, címszereplője, Charlize Theron, megkapta érte az Oscar-díjat. Vagy a Hajdú Szabolcs-rendezte Bibliotheque Pascalt, amit Magyarországról 2o1o-ben Oscar-díjra jelöltek. A terrorizmus, neonáci témakörökben pedig mindenképp levetíteném a középiskolák diákjainak a dán Haevnen-t, Susanne Bier rendezte 2o1o-ben meg is kapta az Oscar-díjat. (mind3at MVHn is vetítették annak idején a mozik) – Ezek kétségtelenül nem didaktikusak, hisz műalkotások – ahogy blogger néhány héttel ezelőtt egy régebbi bejegyzésében bevallotta, az egyetemes filmművészet „dog-watch”-funkciójaként is hatnak!

  VálaszTörlés
 57. Hollandia területének a fele már most a tengervíz szintje alatt van, köztük a fővárosuk, Amszterdam is, úgyhogy sokáig nem fogják tudni ők a tenger vizétől megóvni magukat, mert országuk területének fele évről évre természetes módon süllyed, miközben a tenger vizének szintje emelkedik... Félő, nehogy úgy járjanak, mint Szodoma és Gomora, a drogok, homoszexualitás legalizálásával! Nekem semmi bajom velük, de csinálják privátba! Miért kell az állam (és újabban már bizonyos felvilágosult, nyugatias, fosliberál keresztény egyházak is) legálisan elismerje őket? Franciaországban például a vallási hovatartozás önreklámozása csak a privát szférában engedélyezett, másként legfennebb egy pénzérményi rejtett nyakláncként... Igazuk is van: miért kell én tudjam például a tanáromról a suliba, hogy ő most izraelita vagy iszlamista? És ugyanígy nem tehető például a suliba az osztályterem falára a kereszt, mert lehet, hogy mások más vallásúak, egyébként meg mitől lenne az a suli egy osztálytermének a falára függesztett keresztjétől még sulibb? Helye lehet az egyházi suliba, ahova csak bizonyos vallású diákokat s tanárokat vesznek fel, ott igen, a templomban, esetleg az emberek házában, tehát a privát szférában – közszférában (közintézményekben, kórházakban, hivatalokban, áruházakban, utcán stb.) nem lehet releváns!

  VálaszTörlés
 58. Te, Árpád! Tele van ez a világ gazemberekkel, bűnözőkkel, terroristákkal, neonácikkal, hazugokkal, tolvalyokkal, gyilkosokkal, akik nemhogy saját bűncselekményeiktől, de sem áldozataiktól, sem embertársaiktól, sem a rendőrségtől, sem a börtöntől, még Istentől sem félnek, sőt még emelt fővel büszkén járnak-kelnek, kikérik maguknak, és még elvárják a dicséretet is!

  VálaszTörlés
 59. Az lehet. De nézd csak meg egy kicsit az életüket, múltjukat, jelenüket, s lehetséges jövőjüket: annyit is ér! Még mielőtt lecsapna rájuk a rendőrség, teljesen elidegenednek nemcsak körülöttük lévő közeli embertársaiktól, hanem saját családtagjaiktól, sőt még önmaguktól is! Átcsapnak valamiféle elmebetegségbe, melybe úgy jól elvannak, és melybe egész életüket leélik, anélkül, hogy valami tartalommal, értékkel, értelemmel, emberivel tölthették volna azt fel. Sokuknak szeretőjük sincs (igaz, szeretni is csak gyűlölni képesek), és gyereket sem hagynak maguk után. Jól is van ez így! Ha néhány közelebbi társaikat képesek is ideig-óráig saját örömükre röhicskélve galádul átverni nagy kéjelegve (mi máshoz értenének?!...), Istent biztos hogy nem fogják felülírni: busásan visszafizet az minden bűnözőnek!

  VálaszTörlés
 60. Ezeknek nincs semmi lelkiismeretük, mert gerincük se! Képesek még a saját családtagjaikat is röhögve kivégezni! Miközben már rég elkárhoztak, egy elmebeteg megtérése pont olyan fából vaskarika, mint ahogy ez nem érdekli sem a Tízparancsolatot, sem a rendőréget! Bezárják őket elmebetegként is, egy orvos sem menti fel őket! Míg végül fel nem akasztják magukat a szégyentől, vagy ilyen-olyan balesetekben, betegségekben idő előtt meg nem halnak...

  VálaszTörlés
 61. Milyen igaz! Hitler se volt különb! A német nép felsőbbrendűségi (ál)tudatában lerohanta szomszédját, Lengyelországot! Na ettől a pillanattól fogva bukásra lett ítélve! Még azzal egyet lehet érteni, hogy egyesült Ausztriával, elvégre ott is csak németek laknak! De hogy saját hazáján kívül, saját országhatárain túli idegen, külföldi országokat miért rohan le? Nem tudta szegény békénhagyni őket, szúrta a szemét, hogy szomszédai jobban éltek, s mivel saját német országát már nem volt képes a jólét útján kormányozni, inkább lerohanta őket a sárga irigységtől hajtva! Nahát! Szép kis elmebeteg, nem mondom! Sokan ma is példaképüknek tartják, és hű hívei követik is őt! De arra szegény, ó, már nem gondolt, hogy esetleg téved (hogy is lehet egyáltalán egy gyilkosnak igaza?), vagy hogy vannak nála hatalmasabbak is, mint Amerika vagy Oroszország! Jól meg is járta, mert miután egy egész világháborút megcsinált (és mögötte ott állt sajnos az egész Németország az egész német népével), végül öngyilkos lett! Szép kis elmebeteg! Be is vonult a nagy szégyenteljes világromboló elmebetegségével a történelembe, most ott röhög rajta minden érettségiző nebuló!

  VálaszTörlés
 62. Bizony-bizony sokan nem érik meg a nyugodt, egészséges öregkort, szép nyugdíjjal, értelmes unokákkal... Nem mindenki érdemli meg...

  VálaszTörlés
 63. És mindezek ellenére lám mégis akad köztünk néhány százéves, józan eszű, értelmi képességeinek tudatában élő, egészséges gondolkodású és életvitelű ember...

  VálaszTörlés
 64. Van, akin már egyáltalán nem tudunk segíteni semmit se. Van, akinek már túl késő, hasztalan minden fáradozás. Van, akin már senki sem tud segíteni. Van, akit még egy csoda sem tud megmenteni. Menthetetlen eset...

  VálaszTörlés
 65. Igen. Ezek a féllábú gazemberek: fél lábuk a börtönbe. Visszaeső bűnözők. Ismerjük őket. Egész éjjel a markukba röhicskélve kéjelegnek kérkedve-kekeckedve, magukat alkohollal és nikotinnal drogálván, pornócsatornát pornócsatornára váltogatva, miközben bűncselekményeik igazolására véget soha nem érő bonyolult szkizofrén összeesküvéselméleteiket osztják és szorozzák, már annak, aki még kapható ilyesmire, hogy girbe-gurba útjaikon jól eltévelyedhessenek, újra és újra, gyilkos téveszméikben. Miközben állandó megfigyelés alatt vannak, még elvárják, hogy a rendőrség megdicsérje őket, és a börtönbe csukva majd szentté avassák bűnözőik között. Semmi jót nem lehet tőlük várni, minden nap csak újabb és újabb bűncselekményeken forralják, edzik-pedzik megtévelyedett gondolataikat. Már csak erről szól az életük. Nevezzük őket igazságosztó gyilkosoknak: terroristák és neonácik. Itt vannak köztünk, itt élnek a közelünkben.

  VálaszTörlés
 66. Szépen elkanyarodtatok itt a XX. századi amerikai színháztól a szellemi nyomorékok irányába! Annyira vonzz világuk, hogy ilyen könnyen lealacsonyodtok hozzájuk?

  VálaszTörlés
 67. Én ezzel úgy vagyok, hogy ha csak a gyanúja is felmerülne, hogy engem a rendőrség megfigyelés alatt tart, többet én soha nem is merném bekapcsolni sem a számítógépem, sem a mobiltelefonomat, s még úgy is meg tudnának figyelni, ha más számítógépét, telefonját használnám, elvégre a bűnözők arcról felismerhetőek, első ránézésre, nem kell ők már a rendőrök előtt bemutatkozzanak. Igaz, bűncselekményeknek még a közelébe se merészkedtem, ti is, kedves névtelen-álarcos bloggereim, jól vigyázzatok magatokra! De, egy gyilkos elmebeteg vígan élvezkedik még a legnagyobb szarában is, míg bele nem fullad! Lülüke debil ma. Debil tegnap is, ma is, holnap is. A jó Isten őrizzen meg benneteket, nehogy a közelükbe kerülhessetek! Messze elkerüljétek őket! Ahogy pszihológus írta – ő csak tudja –, megtérésük fából vaskarika: soha nem lehetséges, életük végéig vissza-visszaeső bűnözők maradnak – már csak ez tartja őket életbe. Nincs orvos, aki őket a börtönből bárhol a világon is ki tudná szedni. Ott jó helyen vannak. Az kell nekik! Ahogy József Attila írta Holt vidék c. versében 1932-ben: „Ezeken nem segít ima. / Gondolkodva ülnek ím a / sötétben.”

  VálaszTörlés
 68. Minden bűnöző meg van győződve bűncselekményeinek nem rossz, de felettébb igencsak jó, egyértelműen hasznos és szükségszerűen helyes volta felől, ezért a rendőrségtől egyik se fog megijedni, sőt vígan folytatják saját maguk által „ártatlannak” vélt bűncselekményeiket, főleg, ha ezeket már hosszú éveken át begyakorolták, megszokták és mindennapi életük részeként a természetes normalitás rangjára emelték! Bűncselekményeikkel való szembesítésükkor pedig tökéletes elmebeteggé válva már csak öntudatuk híján röhögnek szegény debil renitensek... Azt viszont jómagam is belátom, hogy a börtönön kívül nincs számukra semilyen terápia, még Amerikában se!

  VálaszTörlés
 69. Kedves Árpád, Kedves Bloggerek! Messze elkerüljétek az össze-vissza hazudozó, tolvajkodó, gyilkolászó gazembereket, gyilkos elmebetegeket, visszaeső bűnözőket! Terroristák, neonácik! Fejükben csak mások halála, szeretik a mások gyűlöletét, a saját családtagjaik bármi áron történő, minden indítékot és logikai érvet mellőző, nekrofil, szadista, mások fájdalmát élvező (akár éjjelenként a lealacsonyított, megalázott, meggyalázott, kihasznált nőket felsorakoztató bűnös és bűnöző pornóoldalakon merengni – nappali életükben pedig ezen értékrendszer szerint élni), elvetemült, megátalkodott, elvakult bigott idióták, saját bűncselekményeikre rá se döbbenő, mások szenvedéséből nagy élvezettel erőt merítő, kéjsóvár, mihamarabbi kivégzését, mely érdekében az ismétléseik által jól begyakorolt és ezáltal egyszersmind a számukra természetes normalitás mindennapi szintjére emelt és egyre erősbödő, súlyosabbá, életveszélyessé váló tettlegességig képesek szép lassan, észrevétlenül elfajulni, paranoiás fóbiájuk örökmozgó, önműködő bűvös körének kóros kényszerképzetei tartják őket rabul, az ártatlan áldozataikon való kekeckedő kéjelgést, szerepzavaruk értelmében áldozatként állítják be saját gyilkos tetteiket, ezáltal egyszersmind felmentve önmaguk gyilkos bűncselekményeik felelőssége alól, szent meggyőződésük gyilkosságuk természetes, normális, helyeslendő, támogatandó, dicsérendő volta, hosszú éveken át tartó, véget nem érő, bonyolult, önellentmondó, szkizofrén álönigazolásukként szolgáló félremagyarázásaikat, a saját szarukban való fokozatos, kétségbeeső kapálódzó fulladozást, már csak ez tartja őket életbe, ez az ő istenük! Miközben egész életük, múltjuk, jelenük és lehetséges jövőjük csak kárhozat, ők emelt fővel, lelkiismeretfurdalás, megbánás és hátgerinc nélkül ólálkodnak köztünk, ezáltal egyszersmind hallgatólagosan üzengetve, hogy bizony ennél súlyosabb bűncselekményeket is tervezgetnek, hisz számukra nincs leállás, a dózist emelniük kell nap mint nap, szép lassan, fokozatosan adagolva, mint észrevétlenül, míg végső agyvérzésükben szét nem reped éjjel, legszebb álmukba a kívülről szép nagynak tűnő fejük zűrzavaros, sötét, primitív, degenerált, szutykos, degenyeges, guanó-telt, kesze-kusza, összegabalyodott agytekervényeik belseje, végső céljuk a saját börtönbekerülésük, újabb gazságokat, bűncselekményeket forralva! A közelükbe se merészkedjetek! Állandó rendőrségi megfigyelés alatt vannak! Fél lábuk a börtönbe! Megtérésük: fából vaskarika – soha nem lehetséges!

  VálaszTörlés
 70. Jól van na, minek ezek a nagy leírások? Ismerjük őket, hisz itt élnek közelünkben, köztünk. Bőven elég annyi, amit röviden és tömören a Tízparancsolat két szóban foglal róluk össze: „Ne ölj!” A többi meg kit érdekel?

  VálaszTörlés
 71. A rendőrség kriminalisztikai osztálya azért felír a nagy füzetébe minden gyanúsnak tűnő gazemberi lépést, ahogy ezek a szkizoid, paranoid, kényszerképzeteiket valósággá emelő, vélt sérelmeiket mérhetetlen bosszúvággyal tetéző, azok rabságában fogolyként kínlódó, vergődő, kétségbeeseten rúgkapálózó, tudatos, akaratlagos, ismételt, hidegvérrel előre kitervelt és különös kegyetlenséggel végrehajtott, egyre csak durvuló, rendőrségi figyelmeztetésekre is fittyet hányó, gyűlöletkeltő, megfélemlítő, erőszakoskodó, zsaroló, fenyegetőző és gyilkossági kísérletekre tettlegesen is vetemedő terroristák, neonácik a világhálót kihasználva újra és újra, fel-fellángoló erőre kapva nem is elborult tudattal/elmével/aggyal/ésszel szervezkednek, nem mellékesen a velük érintkező, és őket akár hallgatólagos fejbólintással is felbujtó (helyeslő, bátorító, akár morálisan, akár anyagilag is támogató) bűnözőket! Az internet legsötétebb, legobszkúrusabb, legmocskosabb világa is világi törvények által szabályozva és hivatalos szervek által ellenőrizve van, ott se lehet éppen akármit, még úgymond „privátba” se! A bűnözők ott is hamar előkerülnek... Hagyjátok csak őket a saját szarukban fetrengeni, te nincs miért lealacsonyodj galád szintükre. Jó is ez az elmebetegségük, mert már csak ez tartja őket életbe. Így azonban még hosszú évekig jól ellesznek éjjelenként a saját markukba és időnként saját családtagjaik arcába is galádul röhicskélve, míg az isteni igazságszolgáltatás pontot nem tesz életük végére.

  VálaszTörlés
 72. Nagy szaki vagy, te, hallod?!... Csak nem az Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársa vagy? Mindenesetre én felnézek a bűnüldöző szervekre, nem is tudtam, hogy kötelező a Dosztojevszkij-összes! Láttam is egy-két regényét nagymamám könyvespolcain, de ő sem olvasott el még egyet se...

  VálaszTörlés
 73. Örkény István: Tóték (1964)

  Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (2o1o)

  VálaszTörlés
 74. Hogyhogy megfigyelés alatt tartják? Ezt nem igazán értem... Csak nem jegyzetelik az óra minden egyes percében mobiltelefonjának, számítógépének pozícióját és összes tevékenységét: milyen honlapokon miket csinál, összes lehetséges lekódolt pénzügyi manővereit, miket ír (vagy akar írni, s közbe meggondolva magát letörli, akár a számítógépébe rejtegeti), miket írnak neki, privátba, akár lekódolva stb. stb. stb., esetleg mindezt visszafele a múltba, akár hosszú évekre visszamelnőleg is, akár külföldön is? Én bizony nem tudnám többet így használni sem mobiltelefonomat, sem számítógépemet!

  VálaszTörlés
 75. De! De! Épp ez az érdekes benne, méghozzá mindezeket tökéletesen láthatatlanul, pontosan tudni, hogy hol tartózkodsz, merre mész, milyen sebességgel közlekedsz: a bűnözők tényleg fittyet hányva folytatják bűncselekményeiket, mondván, hogy úgyse csukják le, hisz eddig is ezt csinálták, ezután is ezt fogják csinálni, és végtére is egy bűnöző számára a bűncselekmény a természetes, normális dolog. Aztán vannak olyan szkizofrének (tudathasadásúak: kettős tudattal élő elmebetegek) is, akik azt mondják, hogy ó a rendőrség nem rendelkezik ilyen fejlett tehnikával, hát kérdem én, ha a rendőrség nem, akkor mi a fészkes fenével foglalkozik a rendőrség, talán kártyáznak egész nap és egész éjjel az irodában vagy mi, egyesek tényleg olyan sötétek és primitívek, hogy el is hiszik ezt, vagy ki rendelkezzen ilyen „fejlett tehnikával” (és ugyan már mi „fejlettség” kelljen egy bűnöző elfogásához?), ha nem a rendőrség: a bűnözők, akik túljárjanak a rendőrség „eszén”? Ideig-óráig megy ez, de nem sokáig – a dolgok mindig fordítva állnak: a rendőrség van mindig a bűnözők nyomába, és nem fordítva – a szerepzavar az elmebetegeké!..., meg aztán hogy ó most éppen csak pont őket tartják megfigyelés alatt, nincsenek fontosabb dolgaik, hát ki mást tartanának megfigyelés alatt, ha nem a gazembereket?, netalán az ártatlan, életüket szép csendben és rendben élő állampolgárokat? Ej nó! Már a szkizofrének ilyenek: tudathasadásos szerepzavarukban még ezt is képesek elhinni! Meg aztán hogy ó mindenféle önigazolásként szolgáló szkizofrén összeesküvéselméletet, hetet-havat összehordanak, a bűnözők már ilyenek, hát kérdem én ki mást tartanának megfigyelés alatt, ha nem a szervezkedő gyilkosokat, terroristákat, neonácikat?!..., míg egyszercsak zsupsz, megfulladtak ó szegények a saját szarukba!

  VálaszTörlés
 76. Hogyhogy arcról messziről felismerhetők? Ezt én nem igazán értem...

  VálaszTörlés
 77. Hát úgy! Sötétbeborult homlokukon írja messziről látszó nagy, fénylő aranybetűkkel: „I-GAZSÁG”

  VálaszTörlés