Összes oldalmegjelenítés

2013. május 1., szerda

Argentína csődbevitele – receptre

Ki mondta, hogy csak kis országokat lehet csődbevinni? Argentína (területét tekintve) a világ nyolcadik legnagyobb országa, és 2oo4-es csődbevitele óta máig sem jött teljesen helyre! Ki vitte csődbe? – A Nemzetközi Valutaalap, és a mögötte álló nagyhatalmak, azaz az Amerikai Egyesült Államok, akik a nagy argentin pénzeket – köszönik szépen: máig büntetlenül – mind be is zsebelték, millió ártatlan argentin éhező ember (és gyerek) szemétdombra-dobásával! És természetesen kisebb-nagyobb mértékben, többé vagy kevésbé, de az összes közelmúltbeli argentin kormány is hibásnak tekinthető (képviselők, miniszterek: degesz borítékkal, busás vagyonokkal lekenyerezve), mert őket kiszolgálta piacgarázdálkodó törvényeket hozván, akár saját országuk kifosztatása árán is!
A recept évtizedek óta jól működik. Most sincs válság sehol a világon, egy horribilisan nagy csalás volt nemrégiben az Amerikai Egyesült Államokba, amit szépen erőszakosan áttoltak az Európai Únióba, hadd szenvedjék meg már inkább ők: így ment csődbe sorra sok kis európai ország!
Még ma is sokszor elgondolkodom, és nem tudom eldönteni ezt a dilemmát sehogyan sem. Fejlődni csak hitelből lehet. Csakhogy a hitelező rabigába hajt téged, s a jövőd már nem sajátodé lesz, hanem az övé: kamatostúl. Viszont ha nem veszel fel hitelt, akkor nem fejlődsz. Megmaradsz szegénynek! És mégis! Nem-e jobb ez utóbbi? – Legyek már inkább szegény, de legalább semmi adósságom ne legyen – így legalább senki semmimet el nem veheti! És így nem válok posztmodern rabszolgává! És ráadásul még mindig megmarad a fejlődés(em) lehetősége: ezúttal nem hitelekből, hanem önerőből... Sajnos Magyarország és Románia is túl kis országok ahhoz, hogy ellenálljanak a hitelező nagyhatalmak rabigábahajtó nyomásának: az európai fejlesztési projektek önrészét hitelből kell kitennünk (hadd legyen miért dolgoznia a pór népnek, nehogy kicsit jól éljen: fizet majd akkora adókat, hogy nacsak’), mert szegények vagyunk (kétszeresen nagy biznisz ez az Európai Únió számára, főleg a nagyok: Anglia, Franciaország és Németország számára: a fejlődés lehetőségének kecsegtetésével kirabol – nehogy kicsit is megerősödhessünk, mert a konkurenciát nem szereti senki) – hitelből, mellyel rabigába hajtanak a nagyhatalmak! Úgy tűnik, mint valami kiúttalan ördögi kör...
Nos, itt van a Memoria Del Saqueo c. (http://www.imdb.com/title/tt0400647/), többszörösen díjazott, majdnem 2 órás argentin dokumentumfilm, a fél világot bejárta, sajnos sem Magyarországon, sem Romániában nem vetítették – de kár! – hogyisne! Marosvásárhelyen az Alternatívon se, 2oo4-ben, a film készítésének évében jászvásári dr. Gáspárik Attila Csaba a román ORTT alelnöke volt, országunk pedig NVA-kölcsönt NVA kölcsön után kéregetett már akkoriban is, gondolván, hogy majd ők vigyáznak is ránk, hogy ne menjen az ország csődbe, hogy pénzüket kamatostúl visszakaphassák... És a visszafizetést továbbra is egyik kormány a másikra hagyja, egyre nagyobb tehertételként, mint valami Sziszüfosz’
A film rendezője egyben narrátora is, egy adott pillanatban meg is jelenik a képkockákon, botra támaszkodva, hisz halálos fenyegetések közepett lábába több golyót is lőttek – mindenesetre tanulságos életrajzát az angol wikipédiáról elolvasni (https://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_Solanas)!

80 megjegyzés:

 1. Május 1. a munka ünnepe (szerdára esik) – oly igen jó kegyes államunk jóvoltából meghosszabbított hétvégén irány biciklizni, ki a természetbe, a mezőzáhi bazsarózsa-rezervátumba, s erdő szélén húst sütni: majális! Vivat, crescat, floreat! EU! EU! EU!

  VálaszTörlés
 2. Igen, a Mezőség egy nagyon szép és nagyon szegény (elmaradott, elnéptelenedett) vidék... 19oo-ban például a Kolozsvár – Marosvásárhely közötti vidéket még összefüggő erdő borította, amit a mezőgazdaság miatt szép lassan, fokozatosan mind kiirtottak... Akinek nincs biciklije, az még mindig mehet személyvonattal például, a 4o5-ös vonalon le a Maros partján nyugat fele, Radnót (van itt egy elég nagy, nem teljes kapacitáson működő, gáz alapú hőerőmű) – Ludas, itt átszáll az északra ágazó 4o6-os vonalra a brassói Régiótransz kft sínbuszára, mely mesterséges halastavak sora mentén is elhalad, közel van Sütő András szülőfaluja, Pusztakamarás, az Anyám könnyű álmot ígér c. naplóregényének a helyszíne, Cegén pedig meg lehetne látogatni például a háborús bűnösnek számító Wass Albert-kúriát is... Néhány évvel ezelőtt, 2oo5-ben, nem is oly rég tehát, A Nagy Könyv c. magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: az 5o legnépszerűbb magyar regény között szerepel: A funtineli boszorkány, az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza... Irodalmának természetesen a tankönyvekben van a helye... Román-, ill. zsidógyűlölete (sajnos) a II. világháború által is kedvező légkörnek köszönhető hatalmi pozíciója révén a gyilkosságig fajult el... Egy ilyen embernek szobrot emelni, iskolát, utcát nevezni róla el nem lenne helyénvaló egy normális országban... A bándi kisvasutat pedig ne is keresd, azt már jó néhány éve szétlopkodták... De mi köze mindennek Argentína csődbeviteléhez, hm?

  VálaszTörlés
 3. Nyírő József se különb!

  VálaszTörlés
 4. Nem. Bűnös, hovatovább gyilkos életrajzuk egy dolog, az irodalmi munkásságuk pedig teljesen más tál tészta!

  VálaszTörlés
 5. Anglia... Ha-ha-ha... Akkora, mint Románia...

  VálaszTörlés
 6. Igen. A területe. De 3 x annyian laknak benne. És világhatalom, akinek még EU sem kell, mert erősebb a gazdasága és pénzneme is, bár földrajzilag még EU lenne.

  VálaszTörlés
 7. 3 x több ember lakik benne? Akkor 3 x nagyobb ott a népsűrűség! Akkor már inkább Románia...

  VálaszTörlés
 8. Jó ez a Solanas! Piazzolla volt több filmjének a zeneszerzője! Nem semmi!

  VálaszTörlés
 9. Ezt a filmet se vetítették itt MVHn az Alternatívon...

  VálaszTörlés
 10. Nem. Nem vetítették az egész országba se, tévék se adták, boltokba se kaphatni. Míg az országot az NVA uralja...

  VálaszTörlés
 11. Persze hogy az uralja, ha a kormány impotens még az EUi reformokra is!

  VálaszTörlés
 12. Impotens kormány! 1989-ben 23 millió ember élt ebbe az országba, s mindenkinek volt melója, és lakása is! Ma meg 19 millió ember él az országba, s hány munkanélküli? S hány hajléktalan? És az ország szabad szemmel láthatóan fejlődött az elmúlt 23 év alatt... És mégis... És mégis... EU utolsó országa vagyunk, sokan még ma is állítják, hogy nem kellett volna bevegyenek körükbe!

  VálaszTörlés
 13. Földrajzilag még EU lennénk...

  VálaszTörlés
 14. Földrajzilag... Földrajzilag... Csak földrajzilag?

  VálaszTörlés
 15. Hagyd csak! Ne idegeskedj! Legalább az az egyharmad felső réteg megkeresi magának a havi ezer euró nettót! Ha közéjük tartoznál, mindjárt te is másként látnád a dolgokat! Hisz te is közéjük szeretnél tartozni!

  VálaszTörlés
 16. Ez nem a világ vége, te! A világnak csak akkor lesz vége, amikor létrehozója a végéről dönt! – Ez csak Madách londoni színe: áliász „piacga(rá)zdálkodás”...

  VálaszTörlés
 17. A dél-európai (földközi-tengeri, mediterrán, latin) országokban vége a hitelből finanszírozott jólétnek. Csak amit önerőből elérnek, csak amiért saját kétkezi munkájukkal megdolgoznak, csak az lesz az övék. Munkájuk gyümölcsét már senki sem veheti el tőlük. Ez nekem nagyon tetszik, ez olyan biblikusan (és egyszersmind észak-amerikaian, sőt kínaian – és kommunistán – is) hangzik... Természetesen észak-európai országokhoz képest a déliek mindig szegényebbek voltak, és lesznek továbbra is... Ebből a szempontból EU egy kétsebességes jármű, és a felzárkózási projekt is egy soha meg nem valósul(hat)ó utópia!

  VálaszTörlés
 18. „Hosszú hétvége...” – Hát igen! Ha egyszer balkáni kormányunk immár 23 éve sem akarja megcsinálni, még európain se, hogy ne csak az az egyharmad éljen jól a havi 1.ooo euró nettóból... „Nincs munka...” – És akkor ad több szabadnapot. Az állami szektorba. Mert a privátba... – Akinek kell a pénz, az nyitvatart még „ünnepnap (éjjel)” is némi aprópénzér’...

  VálaszTörlés
 19. NVA... NVA... Persze hogy itt van, ha a kormány nem tudja saját országát méltóképp kormányozni. De a kormánynak is szüksége van az NVAra, éppen emiatt. Olyan ez, mint a fogat elé befogott megbokrosodott lovak esete: irányítni kell őket, ostorral, hogy jó úton haladjanak...

  VálaszTörlés
 20. Amíg az NVA "ural", addig te ne félj! Mert nekik is érdekük, hogy azt a sok, nekünk "kölcsönadott" lóvét busásan és lehetőleg minél hamarabb visszaszedjék innen, ezt pedig csak úgy érhetik el, ha jól vigyáznak arra, hogy ennek az országnak a gazdasága minél jobban menjen.

  VálaszTörlés
 21. "Kölcsön ad, de vigyáz is rád, hogy azt a kölcsönt minél hamarabb, kamatostul vissza is tudd fizetni." - Ez jó, hát ez kurvára jó, baszki!

  VálaszTörlés
 22. Persze hogy jó! Nézd csak meg Magyarországot! Nem kért az NVAból, most szépen jól meg is szívatják szegényeket (még ha ártatlanok is)!

  VálaszTörlés
 23. Igen, épp vettem észre, hogy Magyarországon 27 % az ÁFA! Soha sehol a világon nem volt ilyen nagy, még 26 % se volt soha sehol! Nagyon sok, te! Hát már a 25 % milyen nagy, sőt, még a 2o % is nagyon nagy! Nem is találsz 25 %-ost, csak egy-két nagyon fejlett észak-európai országba, mint például Izland, Norvégia, Svédország, Dánia!

  VálaszTörlés
 24. Na ugye... Bár Románia se nagyon dicsekedhet a maga 24 %-ával, hisz ez is nagyon sok, ahhoz képest, hogy volt 19 %-os is!!!

  VálaszTörlés
 25. De még az is sok, te! Sokk! Gondolj csak egy kicsit bele! Bármit dolgozol, munkád értékének egy negyedét az állam elveszi tőled! De ez még a kisebbik baj! A nagyobbik az, hogy az adóként tőled beszedett pénzeket nem az ország fejlődésére fordítja, hanem zsebrevágja, vagy elprédálja hülyeségekre! Mert azért nézd csak meg egy kicsit hogy néznek ki az észak-európai országok, milyen szívesen adóznak ott még ilyen nagy mértékben is az emberek! Mert tudják, hogy az a pénz jó helyre megy, hogy az állam azért a pénzért - abból a pénzből vigyáz az országra, a saját embereire, és nem szedi szét, saját polgárai ellen fordulva! Mert nézd csak milyen oktatásuk, egészségügyük van az észak-európaiaknak, és mi van nekünk itt Romániában!

  VálaszTörlés
 26. Ha szigorúan a Biblia szerint szeretnék neked válaszolni, akkor Isten Fia, Jézus Krisztus is azt mondja, hogy add meg a királynak, ami a királyé, és Istennek is, ami Istené. Másrészt - természetesen - azt is írja a Biblia (más helyütt), hogy a rossz kormányzás bűn!

  VálaszTörlés
 27. Jól mondtad! Adjuk meg a királynak, ami a királyé! De ami nem a királyé, azt miért adnánk meg - neki? Aztán meg hogy bűn a rossz kormányzás... Bizony el-elnézem, hogy képviselőink kb. fele állítólag különböző bűncselekményekbe keveredve már most börtönbe zárható lenne... Tudod, nem is lenne olyan rossz! Kb. 3oo képviselő maradna így, épp annyi, amennyit nemrég a népszavazáson a pór nép szeretett volna, jelenlegi államelnökünkkel együtt... Mert ez az egyéni választókerületi rendszer is egy nagy humbug, nem is tudom ki találta ki, és hogy miért működtetik... Jobb a régi, amikor pártokra szavaztunk, listákra! És az még egy reális képviselet volt...

  VálaszTörlés
 28. Sokminden lenne jó még ebbe az országba, hogy kicsit jobban élhessünk, és Franciaország jelenlegi szintjére emelkedjünk! Például az is, hogy te, meg ez a sok névtelen, legalább személyazonossági igazolványa szerinti nevének iniciáléival írjon ebbe a blogba megjegyzéseket - amíg a rezonábilis ráció terrénumában mozgunk, addig senki sem haraphatja le ezért a fejünket -, mint ahogy én is teszem: "C. Á."! Ez is reálisabb lenne, nemdebár?

  VálaszTörlés
 29. Állítólag tervezik január 1.-től a 19%-os ÁFA visszaállítását. Jó lenne, de nem biztos, hogy elégséges, mert szomszédos országaink közül Ukrajna ugyane időponttól 17-re tervezi, Moldva és Bulgária ugyan marad a 2o-nál, ahogy Magyarország is a 27-nél, de Szerbia megint kisebb ÁFÁval él, 18%-al!

  VálaszTörlés
 30. Hagyd csak, jó lesz az, épp mint Tăriceanu (miniszterelnöksége) idején, amikor az országnak szinte semmi adóssága nem volt, és elmúlt 23 évben talán az egyetlen időszak volt ez, amikor az ország gazdasága valóban természetes, egészséges módon prosperált! Nem vagyok közgazdász, gazdaságtanból is csak annyit tudok, amennyit a középiskolai tankönyv ír, azaz: a nagyobb adózás nehezíti a gazdaságot, és ennek következtében növeli a feketemunkát és csökkenti az állami bevételeket - és igaz ennek a fordítottja is: a kisebb adózási teher elősegíti a gazdaságot, csökkenti a feketemunkát és növeli az állami bevételeket.

  VálaszTörlés
 31. Aha! Értem én mindezt! De akkor az adóparadicsomokkal hogy állunk?

  VálaszTörlés
 32. Szerény véleményem szerint ez egy teljesen más tál tészta, ami az állampolgárság intézményét illetné... Gérard Depardieu esete is mutatja: mennyire tud egy francia (orosz) hazafi lenni, bár a Biblia (mégis: Isten egyetlen lehetséges hiteles szava) is világosan írja a gazdagok nagyobb mértékű megadóztatását... Nagy cirkusz van most e témában éppen Nyugat-EUban, és szerintem jogosan! Idővel majd ez is tisztázódik... Merem remélni hamarosan helyes útba terelődnek e téren is a dolgok...

  VálaszTörlés
 33. Reagálván egy korábbi névtelen észak-európai országok 25%-os ÁFÁjának egészségügyét, ill. oktatását dicsérendő: ...beteg és buta embereket könnyű (félre)vezetni mifelénk...

  VálaszTörlés
 34. Igen. A Biblia a gazdagok keményebb megadóztatását írja elő, a szegényeket pedig kisebb mértékben kéri megadóztatni, sőt, őket segíteni is kell. Mert mivel a gazdagok nyilván bátrabban (galádabban) és többet (mértéktelenül) markolásztak ki maguknak a világból, mint amennyire reálisan szükségük lenne, és tették-teszik ezt a szegények hátrányára-kárára (a világon ugyanannyi a kövér ember, mint ahány az éhező), míg a szegények szerényebben nyúltak hozzá a világhoz, sokszor még azt is nélkülözve, amire szükségük lenne... Tehát az egységes személyi jövedelemadó, bármilyen népszerű is azokban az országokban, ahol bevezették, nem a Biblia szerint való. Mert végülis a szegényebbeket még szegényebbé, a gazdagokat még gazdagabbá teszi. Ám értem én a finánc érveit is: sokkal egyszerűbb a papírmunka így... De végülis melyik szegény szeretne még szegényebb lenni? S egy gazdag, ha már gazdag, mit ér azzal, ha még gazdagabb lesz? A gazdag már úgyis gazdag, nem szenved hiányt semmibe, neki már úgyis mindegy, hogy mennyire gazdag, ha már egyszer úgyis gazdag: gazdag gazdag, nem mindegy, hogy mennyire?!...

  VálaszTörlés
 35. Te, Árpád! Te tudod hány kivétel van még eme egységes, 24%-os román ÁFA alól is?

  VálaszTörlés
 36. Na igen, most látom én is! Sajnos! Bár egyet nem értek egyetlen kivétellel se! Egyetlen kivételt sem tartok indokoltnak! Most tarts nyugisan őrültnek, lehet, hogy majd a napokban egy sötétebb utcasarkon ezért le is ütnek, de én akkor is amondó vagyok - még teatrológusként is -, hogy még a kultúra esetén se tartom indokoltnak a kivételezettséget! Szavadba vágok, és folytatom érvem! Igaz ugyan, hogy ha ráhúznánk a mára már sóbiznisszé degradálódott kultúrára is az egységes ÁFÁt, akkor megint csak az a havi ezer euró nettós felső egyharmad fog a kultúrához (is hozzáférni), de... Épp erről beszélek! Csinálja meg a kormány, hogy legalább még egy harmad keresse meg magának a havi ezer euró nettót, és akkor már kétharmadnyi ország fog a kultúrához hozzáférni... Ezen kéne munkálkodni, s nem a kivételezettségek listáján élvezkedni!!!

  VálaszTörlés
 37. "Hosszú hétvége... Hosszú hétvége..." Tulajdonképpen a Biblia, és méghozzá nem is akárhol (a Tízparancsolat), csak a vasárnapot írja szabadnapnak...

  VálaszTörlés
 38. Te, Árpád! Most akkor hirtelen olyan nagy keresztény lettél, hogy mindent a Biblián keresztül fogsz nézni?

  VálaszTörlés
 39. ...pedig több keresztény is áttért már a buddhizmusra... és akkor meg ott a kereszténység mellett a másik nagy világvallás, az iszlám...

  VálaszTörlés
 40. Persze, a szabad választást már az I. parancsolat garantálja. Lehet választani Istent, vagy valaki mást. De még egyszer kérdem: tudsz jobbat, mint ő? – Aztán az igaz, hogy sok keresztény áttért a buddhizmusra, de iszlamistákból is van elég sok kereszténységre térő, és ma a fekete Afrikában terjed a legjobban a kereszténység, a francia felvilágosodással együtt.

  VálaszTörlés
 41. Hol garantálja, te, Árpád, az I. parancsolat a választás szabadságát, mert én sehol sem találom?!...

  VálaszTörlés
 42. „...kihoztalak téged Egyiptom földjéből, a rabszolgaság házából...” Tehát Isten a szabadság Istene. Luther volt az, aki vitairataiban tagadta a szabad akarat létezését, és az eleve elrendelést bizonygatta. Erasmus válaszolt neki vitairataiban, cáfolván a lutheri eleve elrendelés elvét, és a szabad akarat létét bizonyítván. Belemerülve – szerintem ma is aktuális – vitájukba, hajlamos vagyok Erasmus szabad akarat létéről szóló érveit elfogadni. Annyira tetszik, idemásolom csak neked, megkapod az 1523-ban kelt, de csak 1 évvel később megjelent De Libero Arbitrio (A szabad akaratról) c. művében, mely Luther azon kijelentésére összpontosít, miszerint a szabad akarat valójában fikció: „Szabad választás alatt az emberi akarat azon képességét értjük, amely szerint egy ember foglalkozhat olyan dolgokkal, amelyek az örök üdvösséghez vezetnek, vagy elfordulhat azoktól. A rossz és jó közötti választás szabadsága az emberi felelősség elengedhetetlen feltétele. Ha az akarat nem szabad, a bűn nem róható föl az embereknek, mert a bűn nem létezik, ha nem szándékos. Ha az ember nem választhatna szabadon, Isten lenne felelős a gonosztettekért, éppúgy, mint a jókért.”

  VálaszTörlés
 43. Amúgy szolgálhatsz nyugisan tőlem akár Mohamednek, vagy Buddhának, mert a Tízparancsolat megítélése alól akkor sem menekülsz meg, már csak pusztán azért sem, mert a Tízparancsolat még azokra is vonatkozik, akik nem hisznek benne, akik nem benne hisznek - Isten ugyanis az egyetlen lehetséges mindenható, nem valami kis isten nagy kabátban, mint Mohamed, vagy Buddha!

  VálaszTörlés
 44. A Wass Albert-, ill. Nyírő József-rajongó, neonáci-szimpatizáns, sovén, ultranacionalista, titokban (vagy sem) zsidózó, cigányozó, extrémista patri(di)ótáknak ajánlom a figyelmükbe a 2005-ben Magyarországról Oscar-díjra küldött, Koltai Lajos-rendezte, Kertész Imre 1975-ös, azonos c., Nobel-díjas regénye alapján készült Sorstalanság c. filmet, 2 ó. 15 p., itt látható teljes egészében: http://www.youtube.com/watch?v=ILtOQONWXSA

  VálaszTörlés
 45. Bertolt Brecht 43 éves korában, svájci emigrációs periódusában, 1941-ben írta, sorrendben a 28. drámáját, Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése c. – azt a kérdést vizsgálja, miként nő ki a kapitalizmusból a rasszizmus...

  VálaszTörlés
 46. A Berliner Ensemble világhírű, 1995-ös, Heiner Müller-rendezte előadását pedig, Martin Wuttkevel a címszerepben, itt láthatod: I. rész: 1 ó. 15 p.: http://www.youtube.com/watch?v=BnlZ1myJrmQ, II. rész: 1 ó. 15 p.: http://www.youtube.com/watch?v=yuFO5Gn_xQs. Szerény véleményem szerint mindmáig ez a legjobb Arturo Ui- előadás...

  VálaszTörlés
 47. Te, Árpád! Európa az nem Amerika! A kultúrára (oktatásra, egészségügyre) EUban kivetett kedvezményes ÁFÁk nemzetbiztonsági (honvédelmi, önazonossági) kérdésnek minősülnek! Nemrég a legfejletteb európai országban, Németországban próbálták eme kedvezményezettséget eltörölni, de nem sikerült: katasztrófális hatása lett volna! A kicsik, akik Németországot tartják példaképüknek tehát meg se próbálkoztak ilyesmivel. Jól is tették, jól is teszik! A kultúrához szimbolikus áron való hozzáférés szerény véleményem szerint ugyanis alapvető emberi jog kéne legyen, és nem csupán egy szűk réteg, a gazdag elit, a felső tízezer luxus-kiváltsága!!! Érted-e?

  VálaszTörlés
 48. Persze... Ez mind igaz... Miközben EUban mindenki úgy szeretne élni, mint AEÁban... De attól állami támogatások nélkül még Amerikában is van kultúra, és nem is akármilyen! Ha csak a XX. századi színházukat nézem: a) drámaírók: Wilder, O’Neill (aki Nobel-díjas), Williams, Miller, b) Living-Theatre és Off-Off-Broadway mozgalom: La Mama Experimental Theatre Club, Open Theatre, Performance Group, Bread and Puppet Theatre, c) happening – fluxus – performance, d) Robert Wilson képszínháza, e) musical (http://hu.wikipedia.org/wiki/Musical): Hair, Jézus Krisztus Szupersztár, West Side Story, Cabaret, Chicago, Evita, stb... Akkor meg miről beszélünk?

  VálaszTörlés
 49. Amerikában ugyan nincs a kultúrának állami támogatottsága, de annál inkább rá vannak szorulva a támogatókra, ill. a jegyárakra, amik... egy délkelet-európai (hogy ne írjak balkánit) számára... hát egyszerűen megfizethetetlenek. Te, (t)okos! Tulajdonképpen mikre szeretnél te célozgatni itt ezen a blogodon, bujtatott megjegyzéseidben? Csak nem akarsz kulturális miniszter lenni? Talán Szőcs Géza, vagy Kelemen Hunor útjába szeretnél lépni?

  VálaszTörlés
 50. Azt éppen nem: bár szavazni állampolgári kötelességemből adódóan mindig elmentem, mégsem voltam soha párttag, és soha nem is szeretnék azzá válni! Ám ne tagadd: a kultúra elüzletiesedése, „elsóbizniszesedése” meg nem állítható folyamat, mely lassan, de annál biztosabban zajlik körülöttünk (is): egyre inkább kell szembenéznünk talmi túlértékelésével, és valós értékek mellőzöttségével, bár ezen jelenségeket inkább az elit kultúrmaffia generálja, éppen az állami pénzek lenyúlása fölötti harcok közepett... Nos hát: egy tanácsadói posztot szívesen elfogadnék... Első lépésem lenne Ion Iliescu egy régebbi elképzelésének véghezvitele: az erdélyi magyar színházak városaiknak való átadása – még hátravan: Marosvásárhely, Nagyvárad...

  VálaszTörlés
 51. Épp most a napokban voltam a színházban a nagyváradiak vendégjátékán, amelyen a mi 6o éves, lefélnormázott, 3 éve szerepet nem kapó Szélyes Ferencünket ünnepelték – sok üres székkel... Ehhh!!! Már ahogy ezeket a sorokat leírod, mennyi ellenséget szereztél magadnak, a legmagasabb RMDSZi kultúrkörökben (is)!

  VálaszTörlés
 52. Nem hiszem! Hisz a decentralizáció európai elv, és éppen az RMDSZ kultúrelitje volt annak idején az, aki ezt kezdeményezte, és támogatta, mígnem Marosvásárhellyel csúfosan meg nem buktak: miután a színház rövidebb ideig Nyárádtőhöz, majd a megyéhez tartozott, visszavette a kulturális minisztérium, éppen azon képviselők szavazatai által, akik néhány évvel korábban az ellenkezőjéről szavaztak! Tehát nem félek én egyáltalán ezektől a szkizofrén RMDSZes elit-kultúróktól, mert tudom: csak az elején nehéz, míg helyes mederbe terelődnek a dolgok, utána már... – menni fog az, simán, magától! Elvégre mi köze Marosvásárhely színházának Nyárádtőhöz? – Semmi! Hát a megyéhez? – Semmi! Hát a fővároshoz? – Semmi! Marosvásárhely színháza Marosvásárhelyé, és senki másé!!!

  VálaszTörlés
 53. Te tényleg őrült vagy! Majd aztán jönnek a színházigazgató urak emberei, s egy sötét utcasarkon leütnek téged!... Most akkor ez a fixa ideád? Egy régebbi blog-cikked megjegyzései között is olvashattuk már ezt a gondolatmenetet... Most megint előkerült...

  VálaszTörlés
 54. Nem az hogy fixa ideám, hanem így alakult, erre kanyarodott megint itt a gondolatmenet...

  VálaszTörlés
 55. Aha! Na ja! Persze! „Erre kanyarodott...” Ha nem is a színházigazgató urak emberei, de az adott városok polgármestereinek emberei biztos ki fognak téged végezni! Mert gondot fog nekik okozni, hogy annak a színháznak azt az évi nem kis költségvetését majd „csak úgy” kitegyék! Azt a nem kis pénzt majd valahonnan el kell majd vegyék, valahonnan máshonnan! S akkor majd az lesz a baj! Hogy miért színházra ad pénzt, és miért veszi el máshonnan azt a pénzt a színház javára?!...

  VálaszTörlés
 56. Azért vannak a városi tanácsos urak, hogy ezzel a „nem kis” pénzügyi (ÉS) kulturális kérdéssel foglalkozzanak, megküzdjenek, kihívásként kezeljék! S már miért okozna gondot? Van pénzük bőven! Jaj, hogy azt a „nem kis” pénzt nem a színházra akarják költeni, hanem ilyen-olyan dubiózus ügyleteikre, melyeket „fejlődés” címen akarnak a pór nép torkán lenyomatni, hát az már teljesen más kérdés! Akkor meg valóban ki fognak engem végezni! De melyik az a polgármester, amelyik nem akarja a saját városában a saját színházát fenntartani?... Kivégezni, mert a saját blogom olvasói megjegyzései között (néha) szabadon kifejtem a véleményem szakterületemet érintő kérdésekben (is), különböző névtelenek érdeklődése miatt? Ehhh! S mégcsak nem is az én véleményem ez, hanem magának Ion Iliescunak, egy hajdani államfőnek az elképzelése (és embereinek a próbálkozásai) volt(ak)!!!

  VálaszTörlés
 57. Voltak! Na látod? Most nagyon jól írtad: „voltak”! De többet ne is legyenek!

  VálaszTörlés
 58. Már miért ne? Régi régi, de ha jobb, mint jelenlegi?

  VálaszTörlés
 59. Téged ki tanított filozófiából?

  VálaszTörlés
 60. Na hagyjuk a személyeskedést, jó-e?!...

  VálaszTörlés
 61. Fárasztó vagy! És rém kibírhatatlan! Csökönyös vad szamár!

  VálaszTörlés
 62. Igazad van! Túlságosan is elkanyarodtunk fő témánktól, Argentína csődbevitelétől! Hát akkor... „Gyere velem a Hargitára...”

  VálaszTörlés
 63. De az ünnepnapokat azért csak megtartod te is?

  VálaszTörlés
 64. Jaj, az ünnepnapokat, hát persze! Ó! Miféle ünnepnapokra gondolsz május 1.-én kívül? A szombati napokra? Mer’ én csak a Karácsony-, Húsvét-, ill. Pünkösd- első, másod-, de harmadnapját is megtartom, úgy értem munkaszüneti, de fizetett szabadnapként, elvégre keresztény leéndenék, nemdebár?!... Jaj, és mint magyar természetesen március 15., augusztus 2o., ill. október 23.-át is... (no meg január 1.-ét is). Ennyit egy évbe. Hogy sok? Hogy kevés? – Szerintem épp normi...

  VálaszTörlés
 65. Megjött a III. világháború! Senki sem rohan le hadseregével (elvégre keresztény világba élünk, és ölni még a Tízparancsolat szerint is bűn – aztán meg drága egy háború, s azt a sok pénzt másra, sokkal jobb dolgokra is el lehet költeni, egy háborúba mindent le kell bombázni, hogy utána mindent újraépíts, leáll ott az élet, a fejlődés, minden, sokkal könnyebb – és talán jobb is – manapság bármely kis országot ilyen-olyan nagyobbacska birodalomnak pénzügyi rabigába hajtani, lásd mifelénk: EU), de nem is túl bonyolult, ám annál galádabb pénzügyi mahinációkkal szó szerint a szemétdombra dob ki makk egészségesen, ártatlanul: meghalni! És ugyan már minek? Nincs türelme megvárni, míg természetes módon, öregségükbe, saját maguktól is meghaljanak az emberek? Hova ez a nagy sietség? Mintha nem lenne elég hely ezen a Földön eme több mint 7 milliárd ember számára: élni! Hahhh!!!...

  VálaszTörlés
 66. Hagyd csak! Ahogy el-elnézem, nemcsak a már rég megszokott Közel-Keleten dúlnak a háborúk! Aztán meg hogy jobb dolgokra is lehetne azt a sok kicsi pénzt költeni: hát hány kis országocska csinálta meg még ma is magának a méregdrága atombombá(já)t, mintha jobb dolgokra nem tudta volna költeni azt a sok kicsi pénzét! És minek? Ne legyen ellenséged, és akkor nincs szükséged hadseregre. Vagy inkább társulj be valami nagy hatalom árnyékába, mely baj esetén megvédjen, mint Románia a NATOba. De bizony a kínaiak szépen megcsinálták, nem mondom: egy anyától csak egy gyereket engednek, mégha a Biblia ellen is cselekszenek, a többit bizony szó szerint megölik és kidobják a szemétdombra. Hát ki mondta, hogy korunk mily civilizált, fejlett? Barbárok ezek, nem buddhisták!!!

  VálaszTörlés
 67. "Made in China"...

  VálaszTörlés
 68. No és Svájc, ez a kis ország, mely katonailag-gazdaságilag mindig független volt, és ma is az - nem tagja egyetlen 'birodalomnak' se?

  VálaszTörlés
 69. Európa nem Amerika?!... – Még nem, de azzá kezd válni... Te, névtelen, Francis Fukuyama 1992-ben írt egy könyvet A történelem vége c., mely szerint a kapitalizmus (értsd: piacgazdaság) és demokrácia egész Földön való elterjedése után a történelemnek vége lesz. Ez persze szerény véleményem szerint egy utópia, s már mint olyan soha nem fog bekövetkezni. De azért szabad szemmel még a vak is látja, hogy szép lassan de biztosan hogyan terjed az amerikai életmodell, nem erőszakosan, hanem természetes módon, mert az emberek is akarják ezt a fajta hedonizmust, hisz jobbat úgyse tudnának kitalálni, nemcsak NY-EU-ba, de itt DK-EU-ba is, hogy ne írjak Balkánt...

  VálaszTörlés
 70. Te, Árpád! Hogy tudsz annyira Amerikáért lelkesedni? – Ajánlom figyelmedbe a Michael Moore által rendezett filmeket, mindegyik kemény Amerika-kritika, a Bowling For Columbine (2oo2), ill. a Sicko (2oo7) c. például Oscar-díjat kaptak!

  VálaszTörlés
 71. Ó, kedves kis barátocskám, szolgálni nemcsak Istent, vagy Buddhát, vagy Mohamedet lehet... Ott van még Mammon, Baál, Sátán... – hányan szolgálják még manapság is őket?

  VálaszTörlés
 72. ...no meg A Disznófejű Nagyurat (is lehet szolgálni)! De kérdem én: (milyen) élet (lehet) az? Egy egész életet le lehet élni Isten nélkül (is), de minek? Így is, úgy is a Tízparancsolat megítélése alá esik mindenki! Eh, hagyjuk is! Sok bolond van a világon, nem kell mindenki 'keresztény' legyen! Hagyd csak békén, rajtuk kívül van még vagy 6 milliárd bolond... Jó (is) az nekik! Ott fulladozzanak csak a saját szarukba, kukorékolva! Ha az kell nekik! Nem vagy te egy Jézus Krisztus, hogy megtérítsd őket! Mit állj ki eléjük prófétálni? Hisz nem vakok, ők is látják, hogy mi van...

  VálaszTörlés
 73. Te, névtelen, 1996-ban jelent meg Samuel P. Huntington A civilizációk összecsapása c. könyve, mely épp Fukuyama ellenében született meg. Jómagam sokkal inkább hajlanék az ő meglátásaira, hisz ha csak egy kicsit jobban is odafigyelsz, hogy csak itt Európában mik történnek manapság: Nyugat - Kelet, ill. Dél - Észak 'ellen' (a nagy pénzekért, természetesen, ki markoljon többet a nagy közös tálból), aztán meg a magasan képzett olcsó munkaerő-bevándorlásnál nem is érdekelte a befogadó nyugat-európai országokat a bevándorlók kulturális identitása (nem voltak elég jók nekik a kelet-európaiak), így ébredtek fel hirtelen mára egy halom iszlamistával a nyakukon, akiket már nem tudnak kidobni országukból...

  VálaszTörlés
 74. Volt ez még régebb, amikor jöttek a törökök a Balkánra, Bécsig el is értek, no meg az Ibériai-félsziget... Franciaország állampolgársági intézménye a határon túliak, értsd: volt gyarmatokon lakók számára, aztán az észak-afrikai menekültek... Bár a Balkánt most is a törökök uralják, hát bármit veszel, az mind török... (ha nem is "made in china")

  VálaszTörlés
 75. Európa nem Amerika! Európában állami fenntartás nélkül a kultúra: halott!

  VálaszTörlés
 76. Ennek ellenére itt-ott azért vannak sikeres, nyereséges, privát, minőségi kulturális kezdeményezések, mint tételed alóli kivételek! - - - Igen! És mivel évről-évre csökkennek ezek a pénzek, egyre inkább fokozódik a kultúrók harca ezért a kis lóvéért is! Már nem is a minőség a lényeg, hanem a „kutyáknak harca ez egy konc felett”, tehát az, hogy melyik bűvész-nyűvész-tűzvész művész mer nagyobbat markolni ki magának abból a kis tálkából! Lám hogyan válik szép lassan, de biztosan, mintha észrevétlenül, a kultúrából kult-túró! Íme kultúránk kettős irányultsága tehát, mely napjainkban a szemünk láttára zajlik! – A művész, aki minőségtől eltekint, és csak az állami pénzekért harcol minő-segget kajabálva, bármilyen szaros műalkotása révén, ill. a művész, aki minőséget próbál adni, privát pénzekre alapozva... Lehet, hogy előbbiek hamarab belefulladnak a saját szarukba: szaros műalkotásaikba és a nagy állami pénzeikbe...

  VálaszTörlés
 77. Panem et circenses...

  VálaszTörlés
 78. Te, ha nagyon érdekel a téma: Böjte Csaba - Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez. Csaba testvér gondolatai az isteni parancsolatokról, Helikon Könyvkiadó, Budapest, 2011

  VálaszTörlés